Za žhářským útokem v Bedřišce není podle policie rasismus

Za žhářským útokem na domek Romů v ostravské kolonii Bedřiška není rasový motiv, ale sousedské spory. Oznámili to dnes policisté s tím, že dva podezřelí skončili ve vazbě. Jde o sousedy poškozených, ženu a jejího mladistvého syna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domek

Domek | Foto: Michal Schoffer

Státní zástupkyně Brigitta Bilíková řekla, že obvinění podle všeho věděli, co dělají a co tím mohou způsobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu v Bedřišce mluvil na Rádiu Česko Martin Knitl z Českého rozhlasu Ostrava, který tuto kauzu sleduje od začátku.

„V daném případě byly pravděpodobným motivem jejich jednání osobní vztahy. Hořlavinu, která byla použita k výrobě zápalné lahve, měli pachatelé doma. V průběhu trestního řízení obě osoby spolupracovaly,“ dodala Bilíková. Kriminalisté zároveň vyloučili rasový podtext činu a rovněž zavrhli hypotézu, že by za útokem stáli sami poškození.

Už ve středu ráno policie zadržela ženu, jejího druha a bratra a dva syny páru. Z domu je odvedli v poutech. Později tři členy rodiny propustili.

Ženě ze sousedství poškozených teď hrozí za pokus vraždy až 20 let za mřížemi a jejímu mladistvému synovi pěr až deset let.

Kriminalisté proti nim jako důkazy mají svědectví, biologické stopy i otisky prstů. V jejich obydlí také provedli rozsáhlou domovní prohlídku.

Žháři na domek v kolonii zaútočili v polovině března. Zápalnou láhev s ethyletherem prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se ale nerozbila a chemikálie tak nezačala hořet. Dívka knot u láhve duchapřítomně uhasila. Pachatelé museli vědět, kdo v kterém pokoji spí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné situaci v osadě Bedřiška mluvil na Radiožurnálu sociální pracovník David Holub z občanského sdružení Vzájemné soužití.

„V Bedřišce je nyní velké napětí, panuje tam velká nervozita. Poškozená rodina se velmi bojí členů rodiny, která je napadla,“ říká sociální pracovník David Holub z občanského sdružení Vzájemné soužití, který s některými obyvateli dlouhodobě pracuje a i dnes se byl na místě podívat.

Andrea Brtníková, Martin Knitl, Martin Hromádka, Martin Křížek, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme