Zemřel spisovatel Jan Balabán

Dnes nad ránem nečekaně zemřel ostravský spisovatel, publicista a překladatel Jan Balabán. Bylo mu čtyřicet devět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Balabán

Jan Balabán | Foto: Jiří Šamánek

Balabán napsal několik povídkových knih a románů. Často jejich hrdiny zachytil v mezních situacích a okamžicích životní krize.

Jejich existencionální dramata líčil v kulisách pochmurné krajiny Ostravska a periferie. Podobně jako oni i on sám čím dál častěji utíkal z ruchu města do samoty beskydské chalupy blízko slovenských hranic.

Nebyl mu lhostejný osud jeho země ani světa. Od roku 1997 proto pravidelně přispíval do časopisu Respekt. Ještě v úterý se setkal s ostravskými novináři, když přišel podpořit festival Měsíc autorského čtení.

Za kniha povídek ‚Možná, že odcházíme‘, získal v roce 2005 cenu Magnesia Litera. O rok dříve byla v anketě Lidových novin prohlášena knihou roku a nominována na Státní cenu za literaturu.

Igor Maňour, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme