Jaké jsou perspektivy české vědy? Vědci si to vyříkají s politiky

Současná situace české vědy a výzkumu není lichotivá. A diskuzní odpoledne akademiků s politiky je podle občanského sdružení Fórum věda žije jednou z cest, které mohou vést k jejímu zlepšení. Cílem této akce, která se uskuteční v sobotu v pražském Divadle Archa, je podpořit hlavně komunikaci mezi vědci, politiky a veřejností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

„Zlepšit komunikaci, to je hlavní cíl této diskuze. Vzájemná domluva totiž buď neprobíhá vůbec nebo je nedostatečná. V řadě případů je na vině spíše nedorozumění než nějaké negativní úmyslné motivace,“ řekl organizátor diskuze Martin Krummholz.

Přehrát

00:00 / 00:00

věda žije 1.mp3

Diskusní odpoledne je volně přístupné pro veřejnost a bude rozděleno do tří částí. První část, nazvaná 'Věda – politika – veřejnost, je koncipována jako debata šesti politiků a šesti vědců před publikem. Zúčastní se jí zástupci politických stran (ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SZ a TOP 09) a přední badatelé z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Část druhá, 'Čaj a štrúdl o páté', umožní neformální setkání hostů a návštěvníků v kuloárech divadla. V závěrečné části 'Vědci a politici, seznamte se!' bude mít dvanáct politiků a dvanáct vědců možnost navázat osobní kontakt během krátkých rozhovorů mezi čtyřma očima.

Přehrát

00:00 / 00:00

věda 2.mp3

„Připravili jsme koncept, v rámci kterého bychom rádi umožnili rozhovory mezi čtyřma očima. Bude to mít formu speedDatingu, to znamená, že každý ze zúčastněných politiků a akademiků bude mít možnost si krátce promluvit mezi čtyřma očima. Obsah a poloha toho rozhovoru bude už čistě na nich. Tímto způsobem jsme chtěli podpořit právě onu nedostatečnou komunikaci,“ dodal Krummholz.

Po celou dobu trvání akce bude v předsálí divadla probíhat výstava fotografií 'Plody české vědy'.

Klára Bílá, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme