Uprostřed Bratislavy táboří stovky protivládních demonstrantů

Uprostřed Bratislavy vyrostlo stanové městečko plné odpůrců vlády a milovníků Vysokých Tater. Neobvyklý protest je namířený proti vládnímu návrhu zonace, podle kterého má Národní park přijít o devět tisíc hektarů nejpřísněji chráněných oblastí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry | Foto: Miroslav Chnurik

Ani samotní organizátoři nečekali, kolik přilákají na protest lidí. Na náměstí je zhruba 300 táborníků a jejich cíl je jasný - zastavit rozprodej Tater.

„Nejsme žádní militanti, jsme jen ti, kteří nemlčí. Hodně lidí nám projevuje sympatie, protože všechno se prodat nedá. Je to první naše akce, ale možná nebude poslední,“ řekl Radiožurnálu Jakub z Prievidzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ve stanovém městečku v centru Bratislavy natočil pro Odpolední Radiožurnál bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana

„Proti zonaci se postavily všechny zájmové skupiny – soukromí vlastníci, odbory, Státní lesy SR, správa Tatranského národního parku i vědci, kteří většinou nebývají aktivní. Důvodem je podle mě to, že návrh zonace je opravdu totální nesmysl,“ řekl Radiožurnálu známý slovenský aktivista na poli ochrany životního prostředí Juraj Lukáč.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme