Američané zadržovaní v Íránu chtějí zahájit hladovku

Trojice Američanů, které zadržela íránská bezpečnost kvůli ilegálnímu vstupu do země, prý zvažuje zahájení protestní hladovky. Oznámili to jejich příbuzní ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Američané byli zatčeni loni v červenci, když v horách přešli do Íránu ze sousedního Iráku. Spojené státy tvrdí, že jde o nevinné turisty, kteří zabloudili přes špatně vyznačenou hranici. Teherán ale trvá na tom, že má přesvědčivé důkazy o jejich napojení na výzvědné služby a že je čeká soud.

Zadržení Američané ve věku kolem třiceti let prý trpí depresemi a zdravotními problémy. Hladovkou hrozí i proto, že se jejich případ nijak neposouvá, a bez soudu jsou stále drženi v teheránské věznici Evín. Poslední zprávy předala jejich rodinám švýcarská ambasáda v Teheránu. Právě tento úřad zastupuje v Íránu americké zájmy, protože Spojené státy s ním diplomatické vztahy už 30 let nemají.

Vězněné Američany navštívila švýcarská velvyslankyně. Dva muži jsou v jedné cele, jejich společnice je držená zvlášť. Dvakrát denně se smějí vídat, návštěvu jejich rodinám ale ještě íránské úřady za devět měsíců nepovolily.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme