Nejlepší olympijské volejbalové finále historie

Každý sport má ve své historii nezapomenutelné okamžiky, o který si vypráví ještě další generace sportovců. Ve volejbale je takovým okamžikem finále olympijského turnaje v roce 1996 v Atlantě mezi Nizozemím a Itálií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Blange

Peter Blange | Foto: Olympic.org

Už před zahájením olympijského turnaje se hovořilo o tom, že to bude nejlepší klání v historii. Soupisky týmů byly zaplněny velkými hvězdami a prim měla hrát Itálie.

V jejich dresu se představili tehdejší hvězdy Andrea Zorzi, Samuele Papi nebo Andrea Giani. S přehledem Squadra Azzura vyhrála skupinu ve které mimo jiné narazila i na tým Nizozemí a zvítězila hladce 3:0. Stejné týmy se pak utkaly v nezapomenutelné finálové bitvě

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší olympijské volejbalové finále historie

"Samozřejmě, že před zápasem jsme si uvědomovali, že nás Itálie porazila hladce ve skupině, ale ten zápas nám vůbec nevyšel. Věděli jsme, že když budeme hrát to co umíme můžeme vyhrát. Trenér nám stále říkal, že jsme nejlepší na světě. Uvěřili jsem tomu a do utkání jsme šli sice s respektem k soupeři, ale nebáli jsme se," vzpomíná Quido Gertzen, který byl nejlépe bodujícím hráčem tulipánů v zápase ve skupině.

Ani ve finále nezaostal za svým předcházejícím vystoupením. Tam se k němu však přidali i další. Blange, Held, Nummedor, Schuil, Bas Van Der Goor nebo Van Der Meulen.

Úchvatné finále

Všichni předváděli na tehdejší dobu nejmodernější volejbal plný kombinací a zákroky hraničící se sebeobětováním. Nakonec výběr Joopa Alberda předčil Velascovu partu v nervy drásající bitvě 3:2 na sety.

"Byla to úchvytná bitva. Rozhodovala každá výměna, každý kdo se dotknul míče ovlivnil finále. Celou dobu jsme si věřili. Na hřišti jsem táhli za jeden provaz, byli jsme jako sladěný orchestr, který dirigoval Peter a dovedl nás k vítězství," neopomene Gertzen nahravače Petera Blange.

Jeho hra předčila dobu. Výška ze které rozdával svým spoluhráčům přesné nahrávky byla neskutečná.

"My jsme byli ohromná parta. Nebylo důležité kdo hraje na jakém postu. My jsme prostě hráli jako v transu. Rvali jsem se o každý míč. Pořád jsem drželi při sobě. Když si na ten zápas po letech vzpomenu. Běhá mi mráz po zádech," usmívá se po letech Blange.

Souboj s Itálií ve finále v Alantě se stal instruktážním filmem pro další generace volebalových hráčů a trenérů. Zlatá medaile byla pro Blange i celou výjimečnou generaci nizozemských hráčů vrcholem kariéry. Před tím získali Nizozemci stříbro v Barceloně a také bronz na mistrovství světa v roce 1994.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme