Rektoři jsou stále rozpačití k projektu státních maturit

Rektoři vysokých škol chtějí, aby úroveň středních škol byla měřitelná. Projekt státních maturit ale podle nich není v této době použitelný jako jedno z kritérií přijímacího řízení na vysoké školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka u maturitní zkoušky

Studentka u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Princip jednotných maturit rektoři podporují, ale na základě jejich výsledků by mohli studenty přijímat až po několika letech praxe jednotné zkoušky. Rektor Masarykovy univerzity a předseda České konference rektorů Petr Fiala, vysvětluje proč:

„Právě proto, jak je to připraveno a co se kolem toho odehrává. Jak to chvíli je, chvíli není. Jaká je politická vůle. To vyvolává určitou nedůvěru.“

„Proto musíme říct - princip státní maturity ano. Ale to, co se teď děje, nemůže vést k tomu, že řekneme – ano, tohle bude jednoznačně podklad pro přijímací řízení a už příští rok to budeme zohledňovat. To říct prostě nemůžeme, protože by to bylo nezodpovědné. Především vůči studentům,“ řekl.

Rektor pražského ČVUT Václav Havlíček navíc Radiožurnálu řekl, že pro technické školy nebude mít státní maturita bez povinné matematiky smysl.

Katarína Brezovská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme