Írán si prý zajistil nový zdroj uranu

Írán bude vyvážet ropu do Zimbabwe a na oplátku bude z této africké země dostávat uranovou rudu, kterou může využít pro svůj kontroverzní jaderný program. Taková je podle britského deníku Sunday Telegraph tajná dohoda, kterou uzavřely vlády obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Informaci zatím nepotvrdily jiné zdroje. Objevila se krátce poté, co Zimbabwe navštívil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Zatímco Západ hledá nástroje, jak omezit jaderné ambice Íránu, Islámská republika si hledá spojence v rozvojovém světě. Ahmadínežádova návštěva byla podporou režimu Roberta Mugabeho. Íránský politik si zase vyslechl, že Zimbabwe stojí za snahou Teheránu o jaderný rozvoj.

Dohoda o íránských právech na těžbu uranu prý ale byla podepsána už minulý měsíc, a to v Teheránu. Podle britského deníku ji za africkou zemi podepsal státní ministr, a celá záležitost tak unikla pozornosti médií.

Na mezinárodní scéně mezitím vrcholí úsilí o zpřísnění protiíránských sankcí. Podle amerického viceprezidenta Bidena by mohly být na světě už příští týden.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme