Státní konto pro výplatu důchodů se dostává do stále větší ztráty

Nedávný nález Ústavního soudu ohledně důchodů se bude týkat přibližně desítek tisíc lidí. Shodli se na tom hosté televizních Otázek Václava Moravce. Podle nich bude mít rozhodnutí ÚS i mnohem větší finanční dopad na státní rozpočet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Ústavní soud zrušil výpočet důchodů, který znevýhodňuje lidi s vysokými příjmy. Hlavně levicoví politikové rozhodnutí soudu kritizovali a označili za nesolidární.

Podle místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska současný systém neumožňuje zhodnotit jak solidárnost, tak i zásluhovost.

„Bude nezbytné, aby tady byl stávající průběžný systém, ve kterém se odehraje nezbytná solidarita. A aby byl doplněn dalšími dvěma pilíři – jedním státem organizovaným a jedním zcela soukromým, kde bude zvýrazněna ona zásluhovost,“ uvedl Kalousek.

Odpověď na nález Ústavního soudu by proto měla být podle Kalouska součástí penzijní reformy. Experti volají po jejím urychlení. Politici se ale dosud neshodli. Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly z ČSSD ale nemusejí nutně spěchat.

„Nejsme v situaci, že za pět let bude nějaký velký problém. Je ovšem jasné, že tak, jak stárne společnost, tak na to musíme reagovat,“ uvedl.

MF: Letošní deficit na důchodovém účtu 35 mld. Kč

Na důchodovém účtu bude podle odhadu ministerstva financí letos chybět asi 35 miliard korun. Už po prvním čtvrtletí se schodek na kontě, ze kterého se vyplácejí důchody a nemocenské, přehoupl přes deset miliard.

Podle šéfa Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka s tím politici musí počítat a urychlit penzijní reformu. Ani ta ale nepřinese rychlou změnu.

„Ten systém je v určitých permanentních deficitech a v nich podle mě zůstane. Vzhledem k demografickému vývoji se to spíše nezlepší. A i když se zlepší trh práce, tak to spíš jen zmírní ten deficit,“ uvedl.

Do jisté míry je to podle něj technická účetní záležitost. „Protože samozřejmě ty penze se pokryjí z jiných zdrojů státního rozpočtu. Ale je to signál, že napětí tam je a bude narůstat,“ dodal Rusnok.

Jaroslav Skalický, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme