Český volejbal je v krizi. Můžeme přijít o ME, říká Lébl

Finálové série volejbalistů i volejbalistek jsou v těchto dnech v plném proudu. Ale nejen jejich průběhem se volejbal dostává v posledních dnech do podvědomí sportovní veřejnosti. Vyhrocuje se totiž boj o vedení Českého volejbalového svazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Haník

Zdeněk Haník | Foto: Český volejbalový svaz

Autoritativní řízení a neprůhlednost hospodaření, to jsou hlavní důvody pro které žádají zástupci některých krajských organizací odstoupení předsedy volejbalového svazu Antonína Lébla. Ten se však hájí tím, že se chová jako manažer a hospodaření má v pořádku, což podle něho dokazují finanční a daňové audity. Pravým důvodem kampaně je podle Lébla snaha jeho odpůrců ovládnout extraligu.

„Je pravda, že všechno asi začalo u lidí z extraligy, postupně se však na to nabalovaly další skupiny nespokojených lidí, a to jak v mládeži, tak mezi krajskými funkcionáři. Nespokojenost tedy narůstá a situace v jednotlivých segmentech tohoto sportu se vyhrocuje,“ řekl Jindřich Najmann, manažer extraligového Kladna a místopředseda pražského volejbalového svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Volejbalové spory.mp3

Snaha odvolat Lébla z funkce předsedy je dlouhodobá a nezávislým pohledem z venčí se zdá nepochopitelné proč obě strany neřešily v minulosti spor jednáním u kulatého stolu.

„Ten problém se datuje do minulého období. Asi před pěti lety se zástupci klubů rozhodli, že budou volit svého kandidáta. Já jsem šel tenkrát v nabídce komunikace dost daleko, ale nedomluvili jsme se. Musíte mě pochopit, já můžu spolupracovat jen s lidmi, kteří o to mají zájem,“ tvrdil Lébl a jeho argument se zdá být pochopitelný.

Druhá strana však o jednání, které by mohlo vést k urovnání sporu, poskytuje jinou verzi.

„Několikrát jsme se pokoušeli o dialog, vždycky jsme však byli odmítnuti. Ty schůzky byly dělány tak, že musely proběhnout mezi čtyřma očima, ačkoli jsme například navrhovali pracovní skupinu. Výsledek je tak nulový,“ oponoval Najman.

Za všechno může Lébl, říkají odpůrci

Ten i jeho přívrženci nelibě nesli fakt, že byl Antonín Lébl loni znovu zvolen do funkce předsedy, a to nejtěsnějším poměrem hlasů. Postupem času se na stranu odpůrců předsedy přidávali další lidé z výboru ČVS, tedy nejvyššího svazového orgánu mezi konferencemi s pravomocí volit a odvolávat předsedu.

Jeho členové nejprve vyzvali Antonína Lébla k odstoupení a nyní chystají jeho odvolání. S tím stávající předseda nemá v zásadě problém, ale podle jeho slov může jeho odvolání citelně poškodit reputaci svazu.

„Tito lidé chtějí ohrozit stabilitu svazu, dokonce se kvůli tomu může stát, že evropský šampionát bude České republice odejmut. Já jsem totiž osobní garant toho, že celé mistrovství proběhne. To bys si měli laskavě všichni tito pánové uvědomit,“ narážel Antonín Lébl na společné pořádání s Rakouskem evropského šampionátu v příštím roce. I zde je ale k dispozici argument druhé strany

„Nevěřím tomu, že by pan Lébl byl tak nezodpovědný a udělal smlouvy vázané na svoji osobu. Pokud tomu tak je, tak to je právě ta destabilizační činnost, proti které bojujeme. Všechno to vzniká díky jeho působení ve volejbale, my za nic nemůžeme,“ dodal Zdeněk Haník, který bude, pokud výbor ČVS 16.května na svém zasedání Antonína Lébla odvolá, kandidovat na post předsedy.

Na které straně je pravda to si netroufám komentovat, jen věřím, že celý spor do budoucnu negativně neovlivní těch devadesát procent hráčů, kteří volejbal hrají pouze pro radost.

Petr Kadeřábek, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme