Fidesz získal v maďarském parlamentu ústavní většinu

Jasnou dvoutřetinovou většinu poslaneckých křesel získala v maďarských parlamentních volbách konzervativní pravicová strana Fidesz. Potvrzují to téměř úplné výsledky dnešního hlasování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Foto: AFP

Budoucím premiérem Maďarska tak bude předseda Fideszu Viktor Orbán, který stál v čele vlády už v letech 1998 až 2002.

Jeho formace získala 263 poslaneckých mandátů. Za 20 let, které uplynuly od změny politického systému, je to vůbec poprvé, co má jedna strana tak jasnou většinu.

Fideszu se to podařilo po osmi letech neúspěšného vládnutí socialistů s liberály. Viktor Orbán v projevu na centrálním náměstí v Budapešti hovořil o revoluci a světové raritě, čímž narážel na mimořádně širokou národní jednotu.

Doposud vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) zaznamenala v těchto parlamentních volbách obrovský propad. Podle předběžných výsledků bude mít v parlamentu 59 poslanců. Předsedkyně strany Ildikó Lendvaiová už podala demisi.

Jenom o 12 křesel méně než socialisté obsadí krajně pravicová strana Jobik. V nové sněmovně zasedne také 16 poslanců za zelené.

Účast ve druhém kole byla znatelně nižší než v kole prvním. K urnám přišlo podle předběžných odhadů kolem 42 procent zapsaných voličů.

Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme