EU chce utužit spojenectví s Keňou proti somálským pirátům

Evropská sedmadvacítka chce dál spolupracovat s Keňou při potírání somálských pirátů. Ministři zahraničí Unie se na schůzce v Lucemburku chystají pochválit tuto východoafrickou zemi za účast v protipirátské operaci Atalanta a vyzvat ji k další spolupráci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské lodě u somálských břehů, kde útočí piráti

Vojenské lodě u somálských břehů, kde útočí piráti | Foto: www.navy.mil

Dvacet lodí a letadel, které se účastní unijní bezpečnostní akce Atalanta v oblasti Afrického rohu, může piráty a lupiče zadržet a zabavit jim jejich plavidla a zboží na nich.

K soudu a potrestání je může předat na pevninu do Keni nebo na Seychely. S těmito dvěma zeměmi uzavřela Unie loni smlouvy o výkonu spravedlnosti nad zadrženými piráty.

Podle internetového deníku EU Observer se ale objevily náznaky, že Keňa chce smlouvu vypovědět. Ministři zahraničí EU proto zváží, čím tuto zemi přesvědčit, aby s Unií na potírání pirátství dále spolupracovala.

Důležitost takové spolupráce možná pojede Keňanům do Nairobi osobně vysvětlit šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Operace EU NAVFOR Atalanta se účastní 1800 vojáků a námořníků. Technikou a silami do přispívají Nizozemsko, Německo, Španělsko, Francie, Řecko, Itálie, Belgie, Švédsko, Lucembursko a Portugalsko. Zapojily se do ní neunijní země - Norsko, Chorvatsko, Černá hora a Ukrajina.

V oblasti Adenského zálivu a kolem tras obchodních lodí v Indickém oceánu hlídkují i plavidla NATO, Indie nebo Ruska.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme