Středoškoláci si vyzkouší volit nanečisto. Politici jsou proti

Středoškoláci si ode dneška až do středy mohou vyzkoušet, jak vypadají volby do Poslanecké sněmovny. Na gymnáziích, středních školách a učilištích totiž startuje projekt Člověka v tísni s názvem Studentské volby nanečisto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna pro volby do Evropského parlamentu

Volební urna pro volby do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Projekt Studentské volby nanečisto probíhá v podobném provedení po celé Evropě. Přihlásilo se do něj 138 středních škol z celé České republiky.

Studenti ve věku od 15 let budou mít možnost volit tytéž politické strany, hnutí a koalice, které o měsíc později kandidují do Poslanecké sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ucitel.mp3

„Z některých dotazníkových šetření víme, že mladí lidé příliš nevěří tomu, že oni sami mohou ovlivnit věci veřejné, a tímto způsobem jim chceme ukázat, že takový nástroj existuje. Je to právě účast ve volbách,“ vysvětlil smysl projektu Karel Strachota z organizace Člověk v tísni.

Donedávna měl projekt podporu ministerstva školství. Ministryně Miroslava Kopicová mu ale vypověděla přízeň. Ustoupila prý tlaku středočeského hejtmana Davida Ratha, který si na projekt stěžoval.

Na projekt si stěžoval Rath, prý porušuje zákon

Rath dokonce rozeslal ředitelům středočeských škol dopis, ve kterém je varoval před účastí v projektu, protože podle něj porušuje školský zákon. Ten říká, že se ve školách nesmí konat žádná politická agitace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor týdeníku Respekt Adam Šůra a předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD diskutovali v Ozvěnách dne.

Strachota ale jakékoli porušení zákona odmítá: „Projekt je nastavený tak, že k žádné propagaci nedochází. Veškeré materiály, které školám poskytujeme, jim umožní propagovat jen studentské volby jako takové. Jediné místo, kde se politické strany objeví, jsou volební lístky.“

„Nás samozřejmě tato situace mrzí, jsme však přesvědčení, že žádný zákon neporušujeme, máme to potvrzené i právním rozborem. K té výhradě, že by výsledky studentských voleb mohly být v předvolební vyhrocené době zneužity, jsme přijali jednoduché opatření. Výsledky našich voleb zveřejníme až poté, co budou vyhlášeny výsledky voleb řádných. Samotný termín jsem pak vybrali s ohledem na předvolební atmosféru ve společnosti, chtěli jsme, aby studenti zažili přesně to, co obyčejní lidé,“ doplnil Strachota.

Studentské volby se budou konat 26. až 28. dubna a žádná škola ze Středočeského kraje se do projektu nepřihlásila. To kritizuje Marek Výborný – učitel učitel z Gymnázia v Pardubicích. Podle něj jde o jasný politický nátlak středočeského hejtmana Davida Rátha.

David Rath | Foto: Tomáš Adamec

„Když jsem si přečetl dopis, který přišel ředitelům škol ve středních Čechách, tak mě až zamrazilo. Přišlo mi, že tento způsob jednání vrací naši společnost o dvacet let zpátky, to je pro mě absolutně nepřijatelné. Žádná agitace přece nehrozí, když se svými studenty máme hodinu politologie, tak s nimi také mluvím o programech jednotlivých stran, ale rozhodně jim to nevysvětluji optikou svých názorů. V našem krajích s tímto projektem nemá většina škol žádný problém a mezi studenty je o volby velký zájem,“ uzavřel Marek Výborný.

Hašek tvrdí, že hejtmani projekt podporují

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD nicméně ve večerních Ozvěnách dne několikrát zdůraznil, že kraje studentské volby podporují. „Já i kolegové hejtmani se domníváme, že tento projekt má velmi výrazný vzdělávací rozměr,“ řekl Hašek.

Podle něj není pravda ani to, že by se David Rath obracel na školy s tím, aby volby nepořádaly. „Kraje daly tomuto projektu zelenou,“zdůraznil Hašek.

Martin Hromádka, Klára Bílá, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme