Slíbená pomoc Řecku nemusí stačit, země potřebuje víc

Mezi ekonomy sílí hlasy, že slíbená pomoc těžce zadluženému Řecku, odhadovaná na 40 až 45 miliard eur, nebude stačit. Myslí si to i Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity. Částka podle něj není nijak obrovská. Atény budou jen letos potřebovat asi dvojnásobek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

„Letos Řecko musí refinancovat některé půjčky a je třeba dalších peněz na pokrytí deficitu. Částka se pohybuje mezi 60 až 100 miliardami euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko bude potřebovat mnohem víc, myslí si Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity

Lacina se nedomnívá, že by Řecko nakonec vystoupilo z eurozóny, jak naznačovala některá německá média. Země se podle něj naopak bude snažit za každou cenu v eurozóně udržet, protože mu to dává větší kredibilitu než návrat k národní měně.

"V okamžiku, kdy by Řecko vystoupilo z eurozóny, tak by okamžitě začalo platit mnohem větší úrokové sazby, došlo by ke kolapsu kapitálového trhu, k obrovskému růstu inflace,“ tvrdí Lacina.

Současně připomněl, že přestože si Atény stěžují na to, že si na trzích půjčují za výrazně větší úrok než Německo, úroková sazba je pořád výrazně nižší, než za jakou si země půjčovala na začátku devadesátých let, než se začala připravovat na vstup do eurozóny.

Řekové se bojí pomoci od Mezinárodního měnového fondu a podle Laciny oprávněně. MMF totiž dokáže spíše vynutit větší a důslednější dodržování fiskální disciplíny než Evropská unie.

„EU sice má takzvaný Pakt stability a růstu, ale členské země ho nedokážou prosadit,“ řekl Lacina.

Igor Maňour, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme