Maďarská pravice mluví o revoluci. Okolní státy zbystřily

Jasným vítězem maďarských parlamentních voleb je středopravicová strana Fidesz, která dokonce získala ústavní většinu mandátů. Úspěch ale slaví i krajní pravice a nová liberálně-zelená formace. Drtivou porážku naopak utrpěli dosud vládní socialisté. Ti nicméně budou nejsilnější opoziční stranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Foto: AFP

Za dvacet let, které uplynuly od konce totality, je to poprvé, co má jedna strana tak jasnou většinu. Fidesz se do této pozice dostal po osmi letech vládnutí socialistů s liberály.

Viktor Orbán v projevu na centrálním náměstí v Budapešti mluvil o světové raritě, čímž narážel na mimořádně širokou jednotu maďarských voličů, kterou právě drtivé vítězství strany Fidesz prezentuje.

Tato konzervativní strany bude mít 68 procent mandátů, což znamená většinu potřebnou ke změnám ústavy. Její slabá opozice nebude mít dohromady ani jednu třetinu, a navíc ji tvoří tři různorodé strany. Viktor Orbán je Maďary vnímán jako naděje na vyvedení země z ekonomických problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Madarsko.mp3

„Viktor Orbán jako budoucí premiér však ještě nic konkrétního nenabídl, je těsně po volbách a spíš než nějaké konkrétní plány slyší Maďaři neustálá rétorická cvičení, která jsou plná povzbuzení a euforie, Orbán dokonce mluví i o revoluci. Což nemusí být až tak dobrá zpráva, protře s troškou nadsázky z historie víme, že revoluce má ve zvyku zlikvidovat vše, co bylo před ní,“ popisoval z Budapešti spolupracovník Českého rozhlasu Martin Papucsek.

Maďarská ekonomika zaznamenala loni pokles o 6,3 procenta a Budapešť musela dokonce požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Nezaměstnanost navíc dosáhla 11,4 procenta a tedy šestnáctiletého maxima. Orbán přislíbil vytvořit až sto tisíc pracovních míst v nejbližší době.

„Tyto sliby byly pouze součástí volební kampaně. Orbán přislíbil dokonce vytvořit ne sto tisíc ale rovnou milion nových pracovních míst za deset let. Podle odborníku to však možné není. Stejné to bude i se snižováním daní a podobných předvolebních témat. V pondělí také Fidesz přišel s návrhem zákona, který by přesnou agendou určoval přebírání moc, to je úplná novinka, nikdy před tím v Maďarsku nic podobného nebylo,“ doplnil Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Palata.mp3

„Bude zajímavé sledovat povolební vývoj u opozičních stran. Levicoví socialisté budou muset projít celkovou vnitřní proměnou, je možné že se strana i nakonec rozpadne, těžko říct. Ultrapravicový Jobbik se bude moci konečně pořádně prosadit na půdě parlamentu, bude už na nové vládě, aby tyto extrémisty dokázala udržet v mezích."

„No a v opozici je také formace ekologů a liberálů, ti budou zřejmě ve svých krocích docela umírnění a mohli by i s vládnoucím Fideszem docela dobře spolupracovat,“ uzavřel spolupracovník Českého rozhlasu Martin Papucsek a jeho slova doplňujě Luboš Palata - zpravodaj Lidových novin.

„Projev a návrhy Viktora Orbána trochu připomínají itlaský fašizmus nebo nástup Putina v Rusku. Je otázkou, co se zde bude v dalších měsících dít. Mně osobně to nahání strach a o maďarskou demokracii mám obavy. Jedná se především o to, že podle slov budoucího premiera se od teď všechno změní, že postaví své vládnutí na národních konzultacích. Přijde mi to jako jakýsi korporativistický systém, který zde v dávné minulosti fungoval. Je otázka jak to bude vypadat v praxi," doplnil Palata.

Obavy u maďarských sousedů

Maďarské volby jsou jedním z hlavních témat slovenských deníků. Podle Hospodárských novin získal Fidesz v zásadě neomezenou moc, a to děsí nejenom maďarskou opozici, ale také Slovensko.

Jedním z plánů Viktora Orbána je totiž zavedení takzvaného dvojího občanství pro Maďary, kteří v zemi nikdy nežili. Tento nápad se vůbec nelíbí slovenským politikům. Nemůžou s tím ale nic dělat, udělování občanství je výsadním právem každého státu. Vztahy mezi Budapeští a Bratislavou tak možná brzy spadnou znovu pod bod mrazu, varují Hospodárské noviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídka maďarského občanství znervóznila Slováky

Deník Sme upozorňuje na to, že se v Maďarsku stalo přesně to, čemu se snažila ústava země ze všech sil předejít. Jedna politická strana získala v zásadě veškerou moc. Vede ji paradoxně politik, který po pádu komunistů v roce 1989 volal po konci diktatury jediné strany a po odchodu sovětských vojsk.

Gregor Martin Papucsek, Ľubomír Smatana, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme