Čínský vliv ve světě roste, Peking posílil ve Světové bance

Čína se stává třetí nejsilnější zemí ve Světové bance. Celkový podíl rozvíjejících se ekonomik na rozhodování Světové banky se tím zvýší na 47 procent. Peking tak bude mít větší hlasovací práva než hospodářsky nejsilnější země Evropské unie včetně Německa, Francie a Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí

Čína: Oslavy 60. výročí | Foto: Robert Mikoláš

Čína tímto posledním rozhodnutím, kterému předcházely měsíce vyjednávání, potvrzuje svůj rostoucí vliv ve světě. Peking díky němu získal 4,42 procenta rozhodovacích pravomocí. První Spojené státy mají necelých 16 a druhé Japonsko téměř 7 procent.

Jak prohlásil čínský ministr financí Sie Sü-žen, jde o důležitý krok směrem k vyrovnání pravomocí rozvinutých a rozvíjejících se zemí, přestože například Brazílie či Jihoafrická republika ho stále považují za nedostatečný.

Čína přitom nedávno získala další důležitý post a to v Mezinárodním měnovém fondu, kdy byl její finanční expert Ču Min jmenován zvláštním poradcem výkonného ředitele Fondu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme