Důvěra v českou ekonomiku podle dat ČSÚ stoupá

Důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu zvýšila. Po březnovém ochlazení o 0,6 hlavní ukazatel posílil o výrazných 3,4 bodu. Vyplývá to z před chvílí zveřejněných výsledků šetření Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle nich jsou většími optimisty spotřebitelé. Index měřící jejich důvěru v domácí hospodářství totiž narostl o více než 5 bodů. U podniků se pak obdobný ukazatel zvýšil o bezmála 3 body.

„Já osobně jsem velmi opatrný, myslím si, že v ekonomice zůstává stále mnoho problémů a že oživení, které nesporně je, je velmi křehké a je poměrně malé,“ řekl pro Rádio Česko zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné i budoucí situaci domácí ekonomiky hovořil ve vysílání Rádia Česko zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý.

Domnívá se, že celé struktuře se bude dařit tehdy, pokud dojde k výraznému oživení zejména poptávky ze zahraničí. Velké problémy podle něj mají strojírenské a hutní obory, zejména ty, které jsou závislé na investičních aktivitách v zahraničí. Soudí, že pokud nedojde k oživení těchto zahraničních investičních aktivit, budou mít tyto obory problémy i nadále.

„Osobně se domnívám, že oživení bude velmi mírné, velmi zdlouhavé a pozvolné. Dojde ke krátkodobým výkyvům a výraznější oživení může být otázka čtyř, pěti let. Mám na mysli oživení, které by znamenalo vrátit se na úroveň roku 2008,“ popsal své stanovisko Boris Dlouhý.

Česká ekonomika, jak uvedl, je exportní ekonomika, velmi silně provázaná s Evropskou unií. Pokud by nevyšel ozdravný plán v Řecku, znamenalo by to podle něj rozšíření nedůvěry a ekonomických problémů i do ostatních zemí a zřejmě přineslo aplikaci restriktivní politiky, která ekonomickému růstu příliš nepřeje. To by pak, neskrýval Dlouhý, ovlivnilo možnosti českého exportu do Evropské unie.

To, co podle Dlouhého ekonomika potřebuje, je stabilní a odpovědná vláda. „Samozřejmě si přejeme, aby to byla vláda, která by velmi pečlivě a důsledně realizovala programy na zvýšení konkurenční výkonnosti ekonomiky,“ doplnil.

Do konce letošního roku pak žádnou výraznou změnu neočekává. „Jsem skeptický k tomu, že by se ekonomika výrazně odlepila ode dna a myslím si, že to, čeho jsme svědky v první části roku, bude charakteristické i pro zbytek roku,“ uzavřel Boris Dlouhý.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme