Britská diplomacie se omluvila Vatikánu za nevhodný vtip úředníka

Mezi Vatikánem a Londýnem to o víkendu jiskřilo. „Vtipný“ úředník na ministerstvu zahraničí nechal kolovat memorandum s radami, kterými by se měl řídit papež Benedikt XVI. během plánované návštěvy Velké Británie v polovině září. Papeži v něm radí výrobu vlastní značky kondomů, požehnání sňatkům homosexuálů nebo otevření kliniky pro interrupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Britský ministr zahraničí David Milliband se za memorandum nazvané „Ideální návštěva, kterou bychom rádi viděli“, Vatikánu omluvil. Zároveň bylo oznámeno, že pracovník ministerstva, který vedl tříčlenný tým, jenž memorandum sestavil, byl převeden na jiné povinnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Británii Milan Kocourek téma přiblížil v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podle informace BBC Vatikán omluvu přijal a jeho mluvčí Federico Lombardi prohlásil, že věc je uzavřena, incident nebude mít na papežovu návštěvu žádný vliv.

Britské noviny však tento názor nesdílejí. Na příklad podle listu Daly Mail někteří papežovi pobočníci omluvu britského ministra zahraničí odmítli přijmout a nejmenovaný vysoký činitel Vatikánu řekl, že memorandum je natolik urážlivé, že papežova návštěva by mohla být odvolána.

V Británii toto údajně vtipné memorandum zdaleka neodsuzují jen římští katolíci.

„Jak přesně se memorandum dostalo do novin, osobně nevím, ale dovedu si představit, že je to typický únik informace z některé kanceláře či některého počítače, protože memorandum dostalo dost lidí, jako úřadovna premiéra, ministerstvo pro zámořský rozvoj a další instituce,“ uvedl v Ozvěnách dne spolupracovník ČRo v Británii Milan Kocourek.

Milan Kocourek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme