Česká pošta chystá revoluci, známku nové generace

Ve středu vydá Česká pošta první známku nové generace. Nebude označená cenou, ale písmenem a bude samolepicí. Proto se už teď mluví dokonce až o revoluci, kterou pošta připravuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Česká pošta

Česká pošta chce podrobnosti zveřejnit až pozítří, Mladá Fronta Dnes už ale změny popsala, známky budou označené písmeny. Na dopisy posílané vnitrostátně budou určené ty s písmenem A, známky do Evropy budou mít písmeno E a do zámoří písmeno Z. Podle toho se pozná, kolik která stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových samolepících poštovních známkách hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu předseda Společnosti sběratelů československých známek Jiří Sedlák.

„Myslím, že usnadnění posílání dopisů to neřeší,“ řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu předseda Společnosti sběratelů československých známek Jiří Sedlák.

Doplnil, že člověk jen nalepí známku a vše jde tak, jako dřív. Jak popsal, kdo si dřív koupil poštovní známku a měl ji dva, tři roky někde schovanou, stalo se mu, že se časem změnily tarify. Člověk byl pak buď nucen zajít na poštu a dokoupit si další, anebo si k původní sehnat rozdíl.

„Toto odpadá, protože v případě, že dojde ke změně tarifu a člověk si koupil známku, na které bude A, tedy tuzemský styk v ceně 10 korun, bude to platit i v případě, že dojde k navýšení. Takže lidé budou i ve finanční výhodě,“ popsal bonus nových známek Jiří Sedlák. Dodal, že pro sběratele je novinka pochopitelně předmětem filatelistického zájmu.

Chtěl také rozptýlit obavy těch, kteří by se obávali, že samolepící známky půjdou jen obtížně sundávat z dopisů, půjdou-li vůbec. „Filatelisté jsou nesmírně důmyslní a první samolepky v České republice vyšly již v roce 2000. Bylo to 5. března, kdy vyšly známky Brna a za tu dobu se to už filatelisté naučili. Takže kdyby někdo chtěl, může se i v některých odborných společnostech dozvědět, jakým způsobem se samolepky dají odlepit,“ nabídnul Jiří Sedlák.

Přiznal, že sám už novou známku s podobenkou Fifinky z komiksu Čtyřlístek viděl. Řekl, že cílem je prý oslovit novou a zase jinou zájmovou skupinu, malé děti, které by v tom údajně měly najít zalíbení. „Další samolepky, které budou následovat, budou s Alfonsem Muchou a tam budou opravdu pěkné obrazy. Do toho zahraničí, to se Česká pošta ‚blejskla‘,“ shrnul předseda Společnosti sběratelů československých známek

Ondřej Bouda, Renata Mňuková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme