Stavbu laserového centra v Česku musí nejdříve schválit Brusel

Laserové centrum ELI Beamlines se má stát jedním z největších vědeckých projektů v Evropě. Spolupracuje na něm přes 40 akademických pracovišť ze třinácti zemí. A jedna z jeho nejdůležitějších částí má vzniknout v České republice. V pondělí se v Praze sešli vědci, aby probrali, jaké výzkumné programy bude centrum plnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Femtosekundový laser

Femtosekundový laser | Foto: Arizona State University

„Tohle centrum bude vybaveno nejdokonalejší dostupnou technologií a v Česku v Dolních Břežanech bude stát mezinárodní ústav, ve kterém bude soustava laserů. Právě tohle bude opravdu unikátní část celého projektu,“ popisoval ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řídký.

Přehrát

00:00 / 00:00

laser.mp3

„Další centra jsou ještě naplánována v Maďarsku a Rumunsku a každé z nich bude mít za úkol zkoumat jiné směry vědeckého bádání. To je správné rozhodnutí. Kdybychom měli postavit jedno obrovské centrum, tak by se to velice špatně financovalo. Takhle se to rozdělí mezi tři státy,“ doplnil Řídký.

Projekt musí schválit Brusel

České centrum bude sloužit tedy převážně k výzkumu, už nyní se ví, že se bude jednat o pět samostatných vědeckých směrů.

„Kromě zdokonalování laserových technologií se bude jednat o výzkum fyziky a základní fyziky, další směr budě věnován biologickým vědám, své místo tam má i materiálové inženýrství a vědci budou řešit i problém získávání a urychlování intenzivních svazků nabitých částic,“ dodal Řídký.

Realizování celého projektu je velmi finančně náročné, podle posledních informací bude proinvestováno 250 milionů eur, což je kolem sedmi miliard korun.

„Ten český ústav by měl být vybudován převážně z prostředků strukturálních fondů, stát přispěje částkou asi patnácti procent. V této chvíli máme v rukou platné územní rozhodnutí, zároveň běží i oceňování jednotlivých složkek celého projektu. Někdy v červnu doufáme, že bychom pak celou záležitost mohli před do Bruselu ke schválení,“ uzavřel ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řídký.


Dolní Břežany

Projekt s názvem ELI Beamlines bude mít své centrum v Dolních Břežanech u Prahy. Jde o úspěch Fyzikálního ústavu Akademie věd, který je garantem celého projektu. Ten bude velkou příležitostí i pro české podniky.

„Laser poskytne nové zdroje záření a částic, které mohou být vybudovány jako velice kompaktní zařízení,“ vysvětluje koordinátor projektu ELI v České republice Bedřich Rus, že hlavním cílem je vývoj zcela nové generace laserových technologií.

„Tyto nové zdroje záblesků a záření částic naleznou uplatnění v medicíně při diagnostických technikách, při testování nových materiálů, při některých dalších aplikacích, týkajících se například vývoje v mikroelektronice, v nanomateriálech a podobně,“ upřesnil Rus.

V Praze dnes také začal mezinárodní vědecký workshop o zaměření výzkumným programů. Místopředseda Akademie věd Miroslav Tůma při té příležitosti prohlásil, že umístění laboratoří ELI do České republiky je příkladem toho, jak by měla Evropská unie fungovat.

„Je to zároveň i ukázka toho, jak my chceme přispět k tomu, jak by evropské státy fungovaly tím, že dávají dohromady panevropskou strukturu., Účastní se třináct států Evropské unie, 14 partnerů, kteří tvoří konsorcium z České republiky, se budou snažit vytvořit něco, co tu ještě nebylo.“

Jan Cigánik, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme