Jaroslaw Kaczynski míří do boje o polský prezidentský úřad

Bratr tragicky zesnulého prezidenta, Jaroslaw Kaczynski, bude kandidovat v předčasných prezidentských volbách. Předseda opoziční strany Právo a Spravedlnost to oznámil jen dvě hodiny před koncem registrace kandidátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratr zemřelého polského prezidenta Lecha Kaczynského - Jaroslaw na tryzně ve Varšavě

Bratr zemřelého polského prezidenta Lecha Kaczynského - Jaroslaw na tryzně ve Varšavě | Zdroj: ČTK

To, že se Jaroslaw Kaczynski rozhodne bojovat o prezidentské křeslo, se očekávalo. Jak připomněl na Rádiu Česko varšavský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška, už od poloviny minulého týdne spolustraníci Jaroslawa Kaczynského tvrdili, že on je jediným možným kandidátem a jediným přijatelným následovníkem bratra Lecha.

„Také asi rozhodlo to, že strana Právo a Spravedlnost neměla jiného tak výrazného politika, kterého by do voleb mohla nasadit. Ti, kteří by přicházeli do úvahy, totiž zahynuli při letecké katastrofě u Smolenska na západě Ruska,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslaw Kaczynski bude kandidovat v prezidentských volbách. Podrobnosti na Rádiu Česko od zpravodaje Petra Vavroušky.

V posledních dnech se mluvilo o tom, že favoritem voleb je představitel vládní občanské platformy – předseda dolní komory parlamentu a úřadující prezident Bronislav Komorowski. Podle zpravodaje i poslední průzkumy potvrzují, že Komorowski by porazil všechny soupeře.

„Kdyby se konaly volby dnes, tak nemá Jaroslaw Kaczynski žádné šance. Ale do voleb zbývají dva měsíce a nakonec souboj těchto dvou politiků může být ještě zajímavý,“ uvedl.

J. Kaczynski patřil mezi nejméně oblíbené politiky

Připomněl však, že ještě před tragédii prezidentského speciálu patřil Jaroslaw Kaczynski k nejméně oblíbeným politikům v zemi. „A bude mít hodně složité, aby z tohoto stigma vymanil,“ dodal.

Jaroslaw Kaczynski byl spojován s velkým konzervativizmem. S tím, že se příliš tvrdě se svým bratrem Lechem snažil očistit polskou politiku od komunistické minulosti. Někteří jeho kritikové dokonce říkali, že Polsko vede do mezinárodní izolace. Nyní se očekává, s jakou taktikou vyrukuje v předvolební kampani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šance Jaroslawa Kaczynského v prezidentských volbách přiblížil v Ozvěnách dne bývalý zpravodaj ČRo v Polsku Martin Dorazín.

„Myslím, že smrtí bratra se nemění názory politika. Ale domnívám se, že předvolební kampaň bude absolutně jiná než se ještě na začátku roku očekávalo. Myslím si, že nebude džentlmenská , spíš si myslím, že bude ostrá,“ uvedl zpravodaj.

„Volební kampaň bude krátká – necelé dva měsíce. A bohužel nebude tam debata o programech, politických vizích, ale spíše o symbolech, mýtech a traumatech,“ řekl ve Stalo se dnes publicista, bývalý diplomat a ředitele Visegrádského fondu, Andrzej Jagodzinský.

Jaroslaw Kaczynski chce být spíš premiérem

Podle Jagodzinského Jaroslaw Kaczynski neuvažuje vážně o prezidentském úřadu. „Spíš si myslím, že je to předkolo k předvolební kampani parlamentních voleb, kde jde o reálnou moc a to vždycky Jaroslawu Kaczynskému šlo,“ uvedl.

„Podle mě chce být Jaroslaw Kaczynski polským premiérem. Teď neměl jinou možnost, nešlo nekandidovat,“ dodal publicista a bývalý diplomat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl publicista, bývalý diplomat Andrzej Jagodzinský.

Potvrdil také, že Jaroslaw Kaczynski mezi Poláky oblíbený není a dobrou pověst podle něj nemá ani strana Právo a spravedlnost. „Je to strana, která spíš myslí na minulost, což se značné části voličů nelíbí,“ uvedl Jagodzinský ve Stalo se dnes.

Bratři Kaczynští

„Jaroslaw Kaczynski má daleko větší šance v prezidentských volbách, než by měl jeho bratr Lech,“ řekl v Ozvěnách dne bývalý zpravodaj ČRo v Polsku Martin Dorazín.

I když se na veřejnosti zpočátku více profiloval Lech Kaczynski – byl ministrem, šéfem NKÚ, primátorem Varšavy a prezidentem, podle Dorazína rozhodně Jaroslaw nebyl ve stínu svého bratra.

„V řadě případů to byl právě on, který v řadě případů tahal za nitky, kdo rozhodoval často i za Lecha Kaczynského, když si třeba nevěděl v nějaké mezinárodní politické situaci rady,“ přiblížil Dorazín.

Lech a Jaroslaw Kaczyńští

Vliv Jaroslawa Kaczynského byl podle něj velmi zřetelný například pokud jde o Evropskou unii, kdy směřoval prezidenta k ‘euroskeptickým‘ hlasům v rámci Unie. "Zatímco Lech se věnoval různým politickým funkcím, Jaroslaw spíš budoval stranu tak, aby byla schopná vyhrát volby. Určoval její ideologii a k tomu vedl i bratra,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme