Vítězná pravice se bude snažit vytáhnout Maďarsko z recese

Konzervativní Svaz mladých demokratů, neboli Fidesz, v čele s Viktorem Orbánem, bude mít po proběhnuvších volbách v příštím maďarském parlamentu dvoutřetinovou většinu. Drtivé vítězství doposud opozičního Fideszu bude mít velký vliv na další směřování maďarské ekonomiky a v konečném důsledku může ovlivnit celý středoevropský prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko

Maďarsko | Foto: Audiovisual service EU

Fidesz by měl z celkových 386 mandátů obsadit 262 křesel. Dosud vládnoucí socialisté pouhých 59 oproti současným 186, což dosavadní předsedkyni strany Ildiko Lendvaiovou vedlo k tomu, že ze své pozice odstoupila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu drtivého vítězství pravice v Maďarsku na místní ekonomiku mluvil na Rádiu Česko zahraničně politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

V parlamentu zasednou také zástupci krajně pravicové strany Jobbik, ekologická formace ‚Je možná jiná politika‘ a dva solitéři. Jeden nezávislý a jeden podporovaný třemi různými stranami včetně Fideszu.

Krajní pravice a ekologové budou v parlamentu zastoupeni poprvé. Zisk xenofobního a rasistického Jobbiku je považován za znepokojivý. Maďarský spisovatel György Konrád se také v dnešním vydání týdeníku Respekt ve svém eseji ptá, jak zkrotit ducha neofašismu v Maďarsku.

Země má před sebou ale i další nezbytné úkoly, primárním je postavit ekonomiku opět na nohy. A vítěz voleb, předseda Fideszu Viktor Orbán díky volebnímu zisku může začít pracovat na budování pyramidového prezidentského systému.

Sliby nesplní

Maďarští voliči v drtivé většině vsadili na sliby Fideszu, který je mimo jiné lákal na nižší daně, zvýšení sociálních výdajů a zároveň snižování zadlužení státu. Analytici se ale shodují, že to za současné nevalné ekonomické kondice Maďarska nebude reálné.

„Je to sice protimluv, ale jedná se o typické předvolební počínání, které vidíme nejen v Maďarsku. Některé strany prostě mají tendenci říkat, že sníží zadlužení i daně, to ale nejde příliš dohromady. Snížení daní znamená snížení přísunu financí do státního rozpočtu. Navíc když má rozpočet i tak vysoký deficit a ještě se musí platit úroky z půjčky, kterou Maďarsko dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu,“ říká zahraničně politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák a pokračuje:

„Viktor Orbán tedy podle mého názoru nebude moci dodržet vše, co slíbil. Nicméně se bude snažit zmírnit podmínky, ze nichž Maďarsko zmíněné půjčky dostalo. A částečně se mu to i povede.“

Billboard | Foto: Gregor Martin Papucsek

Maďarský forint po vítězství pravice lehce posílil, ale v dalším postupu by jej mohlo brzdit očekávané snížení úrokových sazeb na dnešním jednání centrální banky Maďarska.

Netypická pravice

Viktor Orbán se v maďarské politice pohybuje už dvě desetiletí a pozici premiéra zastával už v letech 1998 až 2002.

„Už v době, kdy byl poprvé premiérem, se zakládalo na pozdější zadlužení Maďarska. Právě za Orbána, pravicového premiéra, se začaly prudce zvyšovat platy ve státní sféře, což je jedna z věcí, která způsobila, že se Maďarsko stále více zadlužovalo,“ uvádí Slezák a dodává:

„Viktor Orbán je zvláštním typem pravicového politika. Má ekonomické vzdělání, ale jeho politika, co se týče ekonomiky, se spíše než naší ODS nebo britským konzervativcům blíží spíše bratrům Kaczynským v Polsku. Je to totiž tradicionální pravicová politika se sociálním aspektem, což s sebou nese i jistou míru populismu. Je zde tedy tendence nevyznávat kapitalismus liberálního typu, ale starat se o běžného voliče a zvyšovat sociální výdaje.“

Viktor Orbán a Fidesz vždy hráli na národní notu. Proto se dá očekávat určité zvýhodnění domácích firem na úkor těch zahraničních.

„Podle Orbána se má všemožně vycházet vstříc domácím podnikům a tím snáze bojovat s krizí. Samozřejmě, že zahraniční podnikatelé z toho mají strach. Orbán také chce zachovat velké státní podniky, zejména aerolinky,“ konstatuje zahraničně politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Ondřej Černý, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme