EU usiluje o znovuzapojení východoafrických zemí do akce proti somálským pirátům

Evropská protipirátská akce v Indickém oceánu ztrácí zázemí v afrických zemích. O problémech operace Atalanta jednali v Lucemburku šéfové diplomacií evropské sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům | Foto: www.navy.mil

Evropská unie usiluje o znovuzapojení východoafrických zemí do akce proti somálským pirátům nazvané Atalanta. Společná operace několika unijních států chrání lodě dovážející potravinovou pomoc do Afriky a další obchodní plavidla na jejich trasách v Adenském zálivu a v Indickém oceánu.

Spolupráce se zeměmi na východním pobřeží Afriky ale začala pokulhávat. Keňa vypověděla smlouvu o zadržování a souzení pirátů zajatých evropskými loděmi. O tomto problému se radili ministři zahraničí evropské sedmadvacítky na schůzce v Lucemburku.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU usiluje o znovuzapojení východoafrických zemí do protipirátské akce. Podrobnosti od zpravodaje Pavla Nováka v Odpoledním Radiožurnálu.

Jak v Odpoledním Radiožurnálu vysvětlil bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák, Evropská unie potřebuje především piráty někam dopravit, nemůže je nechávat na svých lodích. „Zadržení piráti se odvážejí na pevninu, hlavně do Keni, kde pak čekají na soud. Tam si také mají odpykat případný trest ve vězení,“ uvedl.

Loni v březnu, ještě v době českého předsednictví, se uzavřela smlouva s Keňou, podobná potom také s Tanzanií či Seychelami. Nyní ale Keňa smlouvu o zadržování a souzení pirátů předaných evropskými loděmi vypověděla.

„Podle kuloárových informací by tam mělo být teď před soudy asi 120 zadržených pirátů. A Unie se snaží přesvědčit Keňu k tomu, aby pokračovala ve spolupráci na operaci Atalanta,“ uvedl zpravodaj.

Řešením může být finanční pomoc

Budoucnost operace proti somálským pirátům nevidí příliš optimisticky ani ministr zahraničí Jan Kohout: „Nejspíš budeme chytat piráty a pak je hned pouštět. Určitě je snaha hledat řešení, které by bylo jednak s Keňou, ale i s dalšími zeměmi z regionu. Domnívám se že vhodná finanční či metodická pomoc těmto zemím pomůže najít řešení.“

Dnes dostává Keňa hlavně rozvojovou pomoc na výstavbu infrastruktury, škol, zdravotnických zařízení. „Problémem ale asi je, že chce víc peněz. EU zatím jen zjišťuje důvody, proč Keňa vlastně vypověděla smlouvu,“ uvedl Novák.

Protipirátské operace Atalanta se účastní asi 1800 vojáků-námořníků a asi 20 letadel a plavidel. Hlídají hlavně lodě s nákladem potravinové pomoci, ale také obchodní lodě, které proplouvají trasami v Indickém oceánu. Kromě lodí Unie tam hlídkují i plavidla NATO, Ruska, Číny a Indie.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme