Budvar nedáme, vzkazují podle průzkumu Jihočeši

Zapomeňte na privatizaci Budějovického Budvaru, náš názor nezmění ani to, kdybyste získané peníze využili na podporu Jižních Čech - tak by se daly shrnout výsledky průzkumu, který pro Český rozhlas připravila agentura SC&C.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

Privatizace státních podílů ve firmách včetně Budějovického Budvaru bude jedním z témat dnešní předvolební diskuse Martina Veselovského, kterou odvysíláme po 17. hodině z budovy Českého rozhlasu České Budějovice. Videopřenos bude k vidění na našich stránkách.

Názory obyvatel Jihočeského kraje na možnou privatizaci Budějovického Budvaru jsou jednoznačné - přes 80 procent dotázaných chce, aby kompletně zůstal ve státních rukou.

„Osmdesát procent je opravdu velká většina. Je z toho zřetelné, že v případě, že by došlo k privatizaci nebo částečné privatizaci Budvaru, tak by s Jihočechy byl velký problém,“ říká vedoucí výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová.

Podle Hamanové odmítají privatizaci Budvaru příznivci všech politických stran, roli nehraje ani věk nebo pohlaví:

„Musím konstatovat, že opravdu v tomto případě jsme se trefili do jednoznačného tématu pro ten který region. Ještě nikdy jsme nezažili tak úplně jednoznačné stanovisko jako zde.“

Obyvatelé Jihočeského kraje mají jasno i v další věci - když už by stát část Budvaru prodával, měl by získané peníze využít právě v jižních Čechách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Pancíř a výsledky průzkumu o privatizaci Budvaru

„Pokud už tam najdeme nějakých zhruba 14 procent lidí, kteří by se přiklonili k nějaké částečné privatizaci, tak zcela určitě za podmínek, že by se všechny prostředky z privatizace vrátili zase zpět do Jihočeského kraje,“ upřesňuje vedoucí výzkumu Jana Hamanová.

Možnost, aby stát prodal část Budvaru a získané peníze zařadil obecně do státního rozpočtu, zvolily jen 4 procenta dotázaných.

Příznivci jaderné energetiky

Čím blíž lidé bydlí u jaderné elektrárny, tím spíš podporují jadernou energetiku. Ukazují to výsledky předvolebních průzkumů, které pro Český rozhlas připravuje agentura SC&C.

Například v Jihočeském kraji, kde je v provozu Temelín, podporují rozvoj jaderné energetiky skoro 3 pětiny obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Pancíře o názorech z Jihočeského kraje na jadernou energetiku

„Spousta lidí v rámci regionu pracuje ve společnostech, které jsou s jadernou energetikou spojeny. Zcela jistě s tím souvisí i některé výhody, které z toho pro region plynou,“ vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Agentura SC&C se na podporu rozvoje jaderných elektráren ptala už v sedmi krajích České republiky. Největší podporu jaderné elektrárny získaly na Vysočině a v jižních Čechách. Tedy v regionech, kde fungují jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

Konkrétně v Jihočeském kraji rozhodně podporuje rozvoj jaderné energetiky 31 procent lidí, spíše pro je dalších 27 procent dotázaných.

„V rámci zbývajících krajů jsme vždy viděli, že toto rozdělení bylo tak půl na půl, takže zde je vidět nějaký pokrok směrem ke kladné odezvě,“ analyzuje Hamanová.

Podle vedoucí výzkumu v Jihočeském kraji u podpory jaderných elektráren nehrají roli stranické preference, rozdíly jsou ale mezi muži a ženami:

„Ukázalo se to i na Vysočině i v jiných krajích, že více pro jadernou energetiku jsou muži. S tím souvisí také, že jsou pro ni častěji lidé vysokoškolsky vzdělaní, protože mezi muži máme více zástupců s vysokou školou.“

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Jihočeského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 23.4.- 24.4. 2010
Počet respondentů: 680
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Jihočeského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v roce
V roce 2006 zvítězila v Jihočeském kraji ODS (36,69%, 6 mandátů), druhá byla ČSSD (30,47%, 4 mandáty). Třetí v pořadí KSČM (13,36%, 2 mandáty). Čtvrtá skončila KDU-ČSL (8,18%, 1 mandát). Pátá skončila Strana zelených (5,90%, mandát). Hranici jednoho procenta překročili už jen SNK Evropští demokraté (1,94%)

Kateřina Křenová, Tomáš Pancíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme