Bezpečnost na internetu se zhoršuje

Bezpečnostní situace na internetu je vážná a během let se zhoršuje. Platí to i pro loňský rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kybernetický zločin

Kybernetický zločin

Takový je jeden z výsledků zprávy o stavu a vývoji kyberkriminality a hrozeb na internetu za rok 2009.

Kompletní výsledky budou k dispozici dnes odpoledne. Zpráva by měla nabídnout data například o tom, kde hrozí největší nebezpečí a kde došlo k největším útokům. Podoba útoků se podle Jakuba Jiříčka ze společnosti Symantec, která zprávu připravuje, neustále mění.

„Ti, co to vymýšlejí, se snaží o co nejmasovější rozšíření mezi zbytek těch, kteří by také chtěli útočit, ale sami nejsou tak šikovní. Takže jedním z trendů je, když už přijdu na nějaký způsob, jak někoho napadnout, tak jak toho komerčně využít,“ přibližuje Jiříček.

Počet útoků stoupá

Analýza odhalila jeden z loňských trendů – předem připravené balíčky.

„V uplynulém roce jsme viděli několik předem připravených balíčků, které si můžete koupit na internetu a které vám umožní po malých změnách udělat cílený útok na toho, jehož informace vás zajímají. To je možná docela zajímavý loňský trend,“ říká Jakub Jiříček ze společnosti Symantec.

Z očekávané zprávy se také dozvíme, jakými způsoby se útočníci dostávali k datům v počítačích nebo jak se postupně mění povaha útoků..

„Celkově se situace zhoršuje, stoupá počet zneužitelnosti, stoupá absolutní počet útoků a celkové nebezpečí je určitě vyšší než v předchozím roce,“ shrnuje Jakub Jiříček.

„Samozřejmě výrobci bezpečnostních technologií ten rok neprospali. Což znamená, že se zlepšila úroveň antivirových programů, zlepšila se obecně úroveň zabezpečení všech nás, kteří internet používáme pracovně, a proto útočníci logicky musí být aktivnější, musí být vynalézavější,“ tvrdí odborník.

Veronika Malá, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme