Pacienti s cévní mozkovou příhodou se mají dočkat lepší péče

Péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou by se měla změnit. Hlavně by se měli co nejrychleji dostat na specializované pracoviště, kde si s jejich onemocněním budou umět rychle poradit. Právě o tom se dnes bude mluvit v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Tomáš Adamec

Zdravotnická zařízení už se mohla ucházet o titul specializovaného centra. Jak potvrdila náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová, každé z nich teď prochází auditem, na základě kterého se potom vyberou konkrétní pracoviště.

„Audity začaly v minulém týdnu a vzhledem k tomu, že žádosti podalo několik desítek zdravotnických zařízení, tak určitě budou ještě v průběhu dalších čtrnácti dnů. Pevně věříme, že do konce května bychom centra měli vyhlásit,“ řekla Hellerová.

Jak vypadají příznaky cévní mozkové příhody řada lidí neví. Přitom jde o třetí nejčastější příčinu úmrtí u nás. I proto dnes bude v Ústřední vojenské nemocnici v Praze zahájena kampaň, která by měla toto onemocnění lidem přiblížit.

„Cílem kampaně je upozornit na příznaky, na které si lidi mají dávat pozor. Zatímco příznaky infarktu populace velice dobře zná a pomoc vyhledá brzo, v případě cévních mozkových příhod člověk často ani neví, že jeho stav může být vážný a že se má obrátit na rychlou zdravotnickou pomoc,“ uvedla náměstkyně Hellerová.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme