Fotbaloví Don Quijoti v Ďolíčku

Dva největší aspiranti na titul fotbalového mistra se předvedli jako stroje nikoli na krásu, ale na ligové body bez jakékoli přidané hodnoty. Po Spartě vyhrál v dohrávce 26. kola Gambrinus ligy 1:0 také ostravský Baník a v tabulce bodově dohnal vedoucí Pražany, se kterými ho v neděli čeká vzájemné utkání. Ostravané zvítězili 1:0 nad Bohemians 1905 ve vršovickém Ďolíčku, kde se možná hrálo předposlední ligové utkání v historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Bohemians 1905

Fanoušci Bohemians 1905 | Foto: Bohemians 1905

Pokřik „Ďolíček nedáme" se utkáním vinul jako hledání vraha správnou detektivkou a svou touhu jednou si v Ďolíčku třeba zahrát ligu demonstrovali svým transparentem také žáčci, kteří o poločasové přestávce tradičně předváděli divákům své umění. V ochozech byla cítit zvláštní sounáležitost všech přítomných, a to včetně hostujících fanoušků.

Příznivce soupeře proto pochválil i domácí záložník Dalibor Slezák: „Jsem rád, že i fanoušci Baníku podpořili Bohemku v setrvání v Ďolíčku, vesměs podpořili celý problém kolem Bohemky," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbaloví Don Quioti v Ďolíčku

Ostatně, Baníkovci se do klokaní kůže dokážou docela dobře vcítit. Předposlední zápas na jejich dosluhujících Bazalech je dost možná čeká také tento týden, v neděli proti Spartě. V Ostravě ale berou konec fotbalu na tradičním až posvátném místě realističtěji než ve Vršovicích.

To dokládá ředitel Baníku Tomáš Trucha: „Naši fanoušci dobře vědí, že stadion Bazaly svojí úlohu již splnil a že je ho lze těžko modernizovat do míry, kdy by splnil podmínky pro sezónu 2012," řekl.

Don Quijote nebo Cyrano?

S jeho slovy ostře kontrastuje snažení fanoušků Bohemians, kteří stále sní svůj sen o vrcholovém fotbale v Ďolíčku. Na jeho záchranu mezi sebou vybírají peníze a přitom je nejistá i prostá budoucnost jejich klubu, kterému stadion navíc nepatří.

Z tohoto pohledu je vtipný transparent zeleno-bílého kotle ve znění: „Kdo se k Ďolíčku přiblíží, tomu klokan ublíží", irelevantní i ve svém metaforickém vyznění. Mnohem realističtěji působil nápis „Hledá se zachránce, značka: rychle". Jenže na tenhle inzerát bohužel pro jeho podavatele asi odpoví leda Don Quijote nebo někdo podobný.

Návrh má i herec a zakládající člen Družstva fanoušků Bohemians Ivan Trojan: „Možná Cyrano, ne? Ten chtěl zachovat čistý štít a vyznával morální hodnoty. A Bohemka je taky takové ošklivé a chudé káčátko," říká Ivan Trojan, který na sebe roli jmenovaných postav bere nejen v divadle, ale teď i ve snaze zachránit fotbalový Ďolíček.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme