Objevy a události týdne č. 17

25. duben 2010

Rýha v útesu, negativní vliv odsolování, nové hrobky v Západní poušti, sopky na Venuši, obří bouře na Saturnu.

Čínská nákladní loď, která si krátila cestu zakázanou trasou, těžce poškodila australský Velký bariérový útes. Najela na mělčinu a jak s ní smýkaly proudy, vyryla do útesu brázdu širokou 250 metrů a dlouhou tři kilometry, kde doslova rozdrtila všechen život. Z odřeného trupu lodi se navíc podle vědců mohlo uvolnit množství vysoce toxické barvy. Obnova poškozeného útesu tak může trvat i několik desetiletí.

Jihoafrickou republiku sužuje nejhorší sucho za posledních 150 let. Tamní vláda už oznámila, že kvůli nedostatku vody v řekách bude muset zvýšit produkci pitné vody, získávané odsolováním té mořské – přestože si je vědoma negativních dopadů na životní prostředí. Jak prokázali vědci, voda vytékající z odsolovacích zařízení zvyšuje teplotu a slanost mořské vody a narušuje její hustotu a proudění.

U města Bawíti v oáze Bahríja v egyptské Západní poušti objevil tým místních archeologů čtrnáct řecko-římských hrobek ze 3. století před Kristem, vytesaných do skály. Na místě se našly čtyři sádrové masky, úlomek zlatého předmětu s motivem čtyř synů boha Hora, mince a také nádoby. Nejvzácnějším nálezem je mumie ženy v sádrové rakvi, na níž je vyobrazena ona sama v římském oděvu s částí svých šperků.

Na Venuši se pravděpodobně dodnes nacházejí aktivní sopky. Vyplývá to z měření sondy Venus Express, která kolem planety obíhá od roku 2006. Vědci díky nim vytipovali celkem devět podezřelých oblastí, kde by se v podzemí mohly skrývat zásobníky žhavého magmatu. Samotné sopky pochopitelně z oběžné dráhy nejsou vidět, protože povrch planety je ukryt pod hustou neprůhlednou atmosférou.

Na Saturnu zuří občas mohutné bouře, při kterých atmosféru planety křižují blesky. Přístroje sondy Cassini je poprvé zaznamenaly loni v srpnu; další unikátní záběry pořídila sonda nedávno. Získala i radiová data. Podle odborníků je Saturn prvním tělesem mimo naši planetu, kde byly bouře zaznamenány. Jsou velmi silné, ale nedochází k nim tak často jako na Zemi. Zato mohou trvat i několik měsíců.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 17/2010, 24. - 30. dubna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio