Rychlá pomoc Řecku je nejistá, Německo váhá

Plánovaná pomoc zadluženému Řecku naráží na problémy v eurozóně, zvláště v Německu. Berlínská vláda chce předložit zákon o realizaci řeckého úvěru nejdříve 13. května. Sociální demokraté navíc hrozí bojkotem projednání normy ve zrychleném parlamentním řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Řecko přitom potřebuje čerpat úvěr už 19.května, aby se nedostalo do platební neschopnosti. Kancléřka Angela Merkelová znovu zdůraznila, že Atény musejí napřed přijmout ještě tvrdší úsporná opatření jdoucí nad rámec dosavadních závazků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl

Na finančních trzích se navíc šíří obavy z toho, že potíže mohou mít i další státy. Mluví se o Portugalsku a Španělsku. Úroky u portugalských dluhopisů už vystoupily na rekordní maxima.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla je situace kolem Řecka ukázkou absolutní neschopnosti politiků cokoli v tomto případě řešit. „Ve chvíli, kdy máte firmu a ta firma je reálně na bankrot, tak nejracionálnější a nejméně bolestné řešení je opravdu bankrot. Pak je šance, že zachráníte alespoň něco,“ soudí Míl.

Problém se podle něj řeší veskrze politicky a výsledkem je další zhoršení. „I když Řecko nakonec dostane peníze o které žádá, tak to stačit nebude, protože se dostalo pod tlak nejen spekulantů, ale i racionálních finančních institucí, které chtějí vydělat,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Míl tvrdí, že evropští politici zaspali a svou roli nezvládli. Racionální řešení v Řecku přitom podle něj mohlo předejít problémům v Portugalsku a Španělsku. „Tamní vlády mohly mít lepší argumentaci vůči svým obyvatelům k tomu, že je třeba přijmout opatření a ne žít na dluh,“ uvedl Míl.

Řecko eurozónu neohrozí

Americký list Wall Street Journal napsal, že Řecku by se pomáhat vůbec nemělo. Restrukturalizace jeho dluhu by sice evropským bankám přinesla ztráty, ale ne katastrofální. Což neplatí, pokud by se panika přenesla i na Španělsko a Portugalsko.

Jaroslav Míl s tím souhlasí. „Řecko představuje jen dvě procenta HDP eurozony a krach tamní ekonomiky eurozónu ohrozit nemůže. Pokud by Řecko vystoupilo, nic by se nestalo, euro by fungovalo dál, tvrdí Míl.

Pokud Německo přece jen záchranné plány podpoří, bude podle některých prognóz zároveň požadovat vytvoření jakési eurozóny II, s podstatně tvrdšími pravidly.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy to považuje za rozumný krok, po něm ale musí následovat druhý – mít vůli tyto pravidla dodržovat. „Dnes pravidla také jsou a nikdo je nedodržuje,“ připomněl Jaroslav Míl.


Jiří Hošek, Igor Maňour, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme