Obama narazil: Regulace bankovního sektoru se odkládá

Plány na zpřísnění regulace amerického bankovního sektoru v prvním testu neuspěly. Republikánští senátoři je totiž v pondělí večer jednomyslně smetli ze stolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

A přestože Obamovy plány na největší změny za posledních 80 let budou mít šanci na opakovaný pokus, experti to považují za důležitý signál. Bez podpory několika republikánů se totiž Bílý dům neobejde. A to podle těchto hlasů povede ke kompromisu, který alespoň některá z chystaných pravidel vyřadí ze hry.

Obavy ze zpřísnění bankovní regulace výrazně ovlivnily obchodování na amerických trzích. Samotný bankovní index ztratil 1,7 procent, a je tedy otázkou, co bude následovat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

ekonomika.mp3

„Je pravda, že finančnímu sektoru se v průběhu pondělního obchodování moc nedařilo, nicméně to nebyla žádná katastrofa. To, že ve Spojených státech neprošel zmiňovaný návrh, je určitě výhra Wall Street, které vyhovuje současný neměnný stav věci. Mohlo by to znamenat i úterní pozitivní růst ve finančním sektoru,“ vysvětli situaci analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Investoři zbystřili pozornost

V této chvíli je však možné, že optimismus spojený s tím, že republikáni prozatím smetli Obamovy plány ze stolu, přibrzdí slyšení manažerů Goldman Sachs před americkými senátory.

„Investoři situaci kolem Goldman Sachs velmi pozorně sledují, jedná se totiž o jednu z největších a nejvýznamnějších bank nejen ve Spojených státech, ale i ve světě. A výsledek tohoto slyšení či dokonce případné obvinění by mohly naznačit, jestli podobné žaloby čekají i ostatní banky,“ dodal Čermák.

Právě případ s bankou Goldman Sachs, kterou nedávno američtí regulátoři obvinili z machinací, jež prohloubily probíhající krizi, někteří experti považují za klíčový. Pokud se podaří prokázat bance vinu, tlak na politiky se zřejmě zvýší, a regulace by tak mohla projít.

„Podle mého názoru má tento případ od samého začátku trošku politický nádech, úřady se evidentně snaží ukázat rozzuřeným občanům, že za krizi bude někdo potrestán. Vypadá to až jako moc velká náhoda, že obvinění proti Goldman Sachs přišlo těsně před projednáváním regulace,“ pokračoval analytik společnosti Colosseum.

Davy lidí na Wall Street | Foto: peníze.cz

„Jak už jsem zmínil, finančním institucím vyhovuje současný stav a za něj také bojují u politiků. Pokud by regulace prošla, tak by to mělo negativní vliv na zisky, a to by se samozřejmě projevilo na jejich akciích,“ uzavřel analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Tomáš Pavlíček, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme