Vláda schválila smlouvu o vědecké spolupráci Česka a USA

Vláda schválila smlouvu o spolupráci Česka a Spojených států amerických v oblasti obranného výzkumu. Českým vědcům by měla dát exkluzivní přístup k americkým projektům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podobnou smlouvou se může pochlubit ve světe pouze deset států. Dokument ale ještě musí obě strany ratifikovat. Ministr obrany Martin Barták, byl by rád, aby smlouvu podepsala ještě tato vláda.

„My bychom chtěli, aby tato vláda podepsala zmiňovanou dohodu se Spojenými státy. Předpokládáme, že se proces nyní urychlí a já pěvně doufám, že v co nejkratší době, bude-li to i z druhé strany technické možné, bude moci tato vláda uzavřít definitivně tento smluvní vztah,“ řekl Barták.

Podle něj je totiž smlouva průlomová. „Je to první smlouva, která umožní našim vědecko-výzkumným kapacitám dostat se na sejnou úroveň jako kapacitám americkým,“ podotkl Barták. České univerzitní nebo i jiné zařízení tak podle něj bude mít možnost ucházet se o dotaci, grant nebo participaci na výzkumu stejně jako jakékoli zařízení ve Spojených státech.

Povznést úroveň naší vědy

S tím souhlasí i vedoucí katedry kybernetiky na pražské ČVUT Vladimír Mařík. „Smlouva otevírá našim výzkumným pracovištím dveře na nejšpičkovější pracoviště, k nejšpičkovějším vědcům,“ zhodnotil význam dohody s Američany profesor Mařík.

„To může povznést technologickou úroveň naší vědy, technologický potenciál této země jako celku se sekundárním pozitivním dopadem na naši ekonomiku. Protože pokud průmysl bude umět využít té zvýšené technologické úrovně naší vědy, tak potom nám to dává konkurenční výhodu,“ vysvětlil Mařík.

Čeští vědci mají podle něj největší šance uspět v oblasti informatiky a kybernetiky, v oblasti laserových technologií, optoelektroniky, radioelektroniky, jaderné a chemické bezpečnosti, nanomateriálů a biotechnologií.

Igor Maňour, Marika Táborská, Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme