Aerolinie Ryanair přestanou létat z Prahy

Aerolinky Ryanair přestanou létat z pražského letiště - je pro ně příliš drahé. Největší evropská nízkonákladová letecká společnost zruší na konci června linky do Frankfurtu a Birminghamu a v říjnu zbývající spojení z Prahy do Stockholmu a Dublinu. Létat bude jen mezi Brnem a Londýnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha

Letiště Praha | Foto: Tomáš Adamec

Podle Henriky Schmidtové, obchodní ředitelky Ryanairu pro část Evropy, společnost počítala s tím, že počet linek rozšíří a bude na nich přepravovat 2 miliony cestujících ročně.

„Navrhli jsme pražskému letišti, že zde zřídíme naši další základnu. Umístíme sem šest letadel a zavedeme 33 mezinárodních linek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech odchodu Ryanairu z Prahy hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu analytik Ondřej Moravanský

„Jednání ale skončila, naše nabídka nebyla přijata kvůli poplatkům. My považujeme pražské letiště za příliš drahé pro náš další rozvoj,“ uvedla Schmidtová.

Letiště Praha má podle mluvčí Michaely Lagronové pro všechny letecké společnosti nastaveny stejné podmínky.

Národní dopravce ČSA s téměř polovičním podílem na provozu letiště tak má stejné ceny za využití letištních služeb jako společnost Ryanair, i když ta tvoří pouhá dvě procenta výkonu letiště.

Právě to je podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského důvod, proč si Ryanair nedokázal vybojovat lepší ceny. “Ryanair je znám tím, že jeho cenová politika je agresivní a na většinu letišť, kam létá, je majoritním dopravcem, takže jeho vyjednávací síla je opravdu vysoká. Tohle právě v Ruzyni nenastalo,“ řekl Moravanský.

Jak dodal, Ryanair začal z Prahy létat relativně nedávno a vzhledem k velkému počtu nízkonákladových dopravců se mu na Ruzyni tolik nedařilo navyšovat svůj tržní podíl. „To bych viděl jako další z důvodů neúspěchu Ryanairu v Praze,“ podotkl analytik.

Ryanair se už se kvůli letištním poplatkům stáhl z Varšavy a z Vídně, odkud přešel do Bratislavy.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme