Japonci z Okinawy protestují proti tamní americké základně

Téměř sto tisíc obyvatel japonského ostrova Okinawa protestuje od neděle proti americké základně. Podle dohody z roku 2006 má být základna přemístěna z centra města Ginowan do řidčeji osídlené oblasti na pobřeží. Místní obyvatelé ale požadují kompletní stažení amerických vojsk z ostrova.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okinawa

Okinawa | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Základna americké námořní pěchoty na Okinawě je dlouhodobě jedním z konfliktních bodů ve vztazích mezi Spojenými státy a Japonskem. Uzavření základny patřilo k předvolebním slibům současného premiéra Jukia Hatojamy.

Japonská vláda ale rozhodnutí o jejím přemístění už několikrát odložila, naposledy na letošní květen. Premiéru Hatojamovi se ale dosud nepodařilo dosáhnout v jednáních potřebného kompromisu.

Na Okinawě se nachází více než polovina ze čtyřiceti sedmi tisíc amerických vojáků přítomných v Japonsku na základě bezpečnostních dohod mezi oběma státy po 2. světové válce.

Alice Kottová, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme