V Praze by po sto letech mohl vzniknout velký koncertní sál

Město Praha se rozhodlo po skoro 100 letech vybudovat velký koncertní sál. Dohodlo se na tom vedení radnice se zástupci sdružení, které řadu let stavbu sálu v hlavním městě prosazuje. Memorandum podepsal nejenom dirigent Jiří Bělohlávek, ale také ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SOČR při Dvořákově Novosvětské symfonii / Dvořák´s Symphony "From the New World"

SOČR při Dvořákově Novosvětské symfonii / Dvořák´s Symphony "From the New World" | Foto: Petr Horník

V Česku oproti jiným zemím světa není odpovídající sál pro projekty velkých orchestrů nebo koncerty moderní vážné hudby. Dnešní dohoda je podle Romana Bělora průlomem v dlouholetých debatách o stavbě sálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem Pražského jara Romanem Bělorem pro Český rozhlas

„Potřebujeme sál, který by měl kapacitu řádově třeba 1800 míst právě na větší hudební formy. Ale potřebujeme také sál, který by svým designem odpovídal hudbě druhé poloviny 20. století," řekl Českému rozhlasu Bělor.

Ředitel Pražského jara považuje za zvláštní, když lidé přicházejí na koncerty klasické hudby 20. století do neorenesančního sálu Rudolfina nebo v secesním sále Obecního domu.

„Stejně jako jiná města potřebujeme vyslat signál, že Praha je schopna mít koncertní sál, který mají i jiné světové metropole," zdůraznil Bělor.

Vše je podle něj zatím ve stádiu příprav, není ani jasné, zda se nový sál vybuduje v nějaké historické budově, či pro něj vznikne nový prostor.

“V každém případě jsem dneska přesvědčen o tom, že přestavba Kongresového centra není cestou k novému dokonalému akustickému sálu v Praze. Investice, která by se tam musela realizovat na proměnu, by mohla být větší než investice do úplně nové budovy,“ podotkl Bělor.

O budování koncertního sálu se léta snaží také v Brně stavbou Janáčkova kulturního centra. „V Brně je hotový projekt Janáčkova kulturního centra, tam se řeší už jen otázka financování a kolegům v Brně v těchto snahách držím palce," dodal Roman Bělor.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme