Zájmy EU budou hájit diplomaté

Zájmy Evropské unie ve světě bude v dohledné době hájit sbor až osm tisíc diplomatů. Ambasády s modrožlutou unijní vlajkou vyrostou ve 130 zemích. Podle jakých pravidel budou fungovat, dosud nebylo jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Včera se ale členské státy na základních pravidlech v Lucemburku dohodly. Oznámila to "evropská ministryně zahraničí" Catherine Ashtonová, která bude práci eurodiplomatů koordinovat.

Podobu diplomatického sboru musí ještě schválit Evropský parlament a Evropská komise. Největší spory vedly jednotlivé země o to, jaké budou mít ve vznikajícím sboru zastoupení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurokomisař Štefan Füle a Ivo Šlosarčík z Institutu Europeum ve vysílání Rádia Česko.

Malé a nové státy Unie se bojí, že většina postů připadne velkým zemím a že na společnou evropskou politiku nebudou mít žádný vliv. Takové obavy vyvrátil ve vysílání Rádia Česko český eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle.

„Na všech velkých otázkách se země budou muset shodnout. Lisabon je v tomto kontextu jednoznačný, v zahraniční politice neexistuje kvalifikovaná většina, pro jednotlivé politické kroky bude třeba získat všechny členské státy.“

Evropská komise má už nyní svá zastoupení v řadě zemí. Evropská diplomatická služba by ale měla zahraniční politiku Unie sjednotit, míní český eurokomisař Štefan Füle.

„Myslím, že to nejsou vyhozené peníze. Služba vnější akce rozšíří kompetence EU tak, že obsáhne i to společné v zahraniční politice a bezpečnosti. Přinese více integrující přístup.“

Češi mají zájem o služby v diplomacii, šance jsou zatím nejasné

V květnu začne nábor evropských diplomatů. Do této služby chce nastoupit i zhruba desítka Čechů. O post v Gruzii se uchází současný český velvyslanec Ivan Jestřáb, v Jižní Koreji by rád působil Milan Hubcej.

„Šance konkrétních lidí teď neřekne nikdo. Lisabonská smlouva říká jen vágní formulaci, že v této službě EU by měli být lidé z národních diplomacií, lidé z Evropské komise a lidé ze sekretariátu Rady Evropské unie. Už ale neříká, jak to bude namixované,“ řekl pro Rádia Česko Ivo Šlosarčík z Institutu Europeum.

Zatím je podle něj dohodnuto, že by mělo být rovné zastoupení lidí z členských států, ale co přesně znamená rovné zastoupení je prý otázkou výkladu.

„Jiný výklad budou mít lidé z komise, jiný z národních diplomacií a lidé z Rady. Na každý z postů bude otevřený konkurz a v něm se budou posuzovat individuální kvality každého uchazeče. Bude hodně záležet na tom, jak moc bude Česká republika za své diplomaty lobovat,“ uvedl Ivo Šlosarčík.

Markéta Bartošová, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme