Rada Evropy tlačí na Británii, aby zavedla zákon zakazující tělesné tresty

Británie se dnes ocitla pod tlakem kvůli tomu, že ještě nezavedla zákon, který by rodičům zakazoval používat tělesné tresty. Rada Evropy Británii kritizuje z porušování lidských práv a tlačí na britskou vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plačící holčička

Plačící holčička | Foto: Fotobanka PhotoRack

Rada Evropy kritizuje Británii za to, že toleruje dětské tělesné tresty, a to jak v rodinách, tak v některých institucích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritice britské vlády kvůli tělesným trestům hovořila na Rádiu Česku spolupracovnice Ivana Kottasová

V běžných školách jsou tělesné tresty zakázané, výjimka se týká malých škol, především náboženských, domácího vzdělávání a podobně.

Podle zákona musí být navíc tělesné mírné a opodstatněné. Soudy se shodují na tom, že mírný trest v tomto případě znamená, že dítě nemá na sobě modřiny a jiné stopy po násilí.

Britům se kritika nelíbí

Většina britské společnosti zastává názor, že britské vládě ani Evropě není nic do toho, jak své dítě vychovává. Nicméně představa, že by dítě někdo mlátil, není tolerována. Británie má velmi propracovanou strukturu sociálních služeb a velmi tvrdě trestá jakékoliv týrání.

V posledních letech Spojené království několikrát šokovaly otřesné případy, například smrt chlapečka Petera, který zemřel v roce 2007 poté, co ho jeho rodiče dlouhodobě brutálně bili.

Právě tyto případy vedou k tomu, že britské autority už rozhodně nezastávají tradiční názor, že nemají zasahovat do vnitřních záležitostí rodiny a snaží se ohrožené děti chránit. Pořád ale platí, že rodič má být autoritou, takže britská vláda hodlá zatím výchovu nechat na rodičích.

Martin Hromádka, Ivana Kottasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme