Na jižní Moravě začínají s postřiky proti komárům

Na jihu Moravy bude letos více komárů než obvykle. Kalamita sice nehrozí, budou ale nutné rozsáhlé postřiky. Začínají právě dnes ráno, kdy břeclavská radnice vysílá postřikové čety hubit líhniště do takzvané Kančí obory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár Anopheles

Komár Anopheles | Foto: Wikimedia Commons, James Gathany

„Pokud někdo půjde do lužních lesů, tak už dnes by si měl brát repelenty, protože aktivita komárů se už začíná objevovat,“ říká Oldřich Šebesta, který pod hlavičkou místní hygienické stanice komáry už léta monitoruje.

Poletovat přitom začínají teprve jarní, méně agresivní druhy. Ty nejprotivnější, zvané kalamitní, jsou teprve larvami. A právě na ně míří zmíněný postřik.

Nezasáhne samozřejmě všechna líhniště, přiznává Vilém Vyhnálek z odboru životního prostředí břeclavské radnice. Měl by nicméně komárům zasadit citelnou ránu.

„Je připraven zhruba na šedesát hektarů, věřím, že většinu larev kalamitních druhů tímto postřikem postihneme,“ říká Vyhnálek.

A proč je právě letos komárů znatelně více než třeba loni? Za vše mohou uplynulé týdny, kdy se Dyjí prohnalo značné množství vody a část z ní se rozlila sice mimo lidská obydlí, ale právě přesně do tradičních líhnišť komárů.

Igor Maňour, Hana Ondryášová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme