Ministr Kohout jedná ve Vatikánu o vzájemné smlouvě

Sedm let neuzavřená smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem. Nejen to zavedlo šéfa české diplomacie Jana Kohouta do Vatikánu. Ve Vatikánu proto zveřejní komisi, která prozkoumá dosud neuzavřenou česko-vatikánskou dohodu. Kohout se zde mimo jiné setká se zástupci maltézských rytířů či uctí památku kardinála Josefa Berana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Vztahy České republiky a Vatikánu komplikuje i dvacet let po obnovení diplomatických vztahů skutečnost, že obě země dosud neuzavřely dohodu, která vy měla mimo jiné i upravit postavení katolické církve v Česku. Smlouvu s Vatikánem totiž v roce 2003 zamítla česká poslanecká sněmovna.

Šéf naší diplomacie Jan Kohout proto dnes zveřejní komisi, která by měla text česko-vatikánské smlouvy prozkoumat a najít způsob, jak v českém parlamentu ratifikaci dokumentu dokončit.

Kromě toho předá Jan Kohout Benediktu XVI. oficiální dar, tedy faksimilii Bible kutnohorské. Se zástupci maltézských rytířů pak má podepsat memorandum o vzájemné spolupráci.

Lubica Bergmanová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme