Írán údajně buduje základny v Jižní Americe

Elitní jednotky íránských revolučních gard si budují zázemí až v Jižní Americe, zejména ve Venezuele. Tvrdí to ministerstvo obrany Spojených států. Íránský režim tak prý chce mít základny po celém světě pro případ konfliktu s Američany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Íránu

Vlajka Íránu | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Podle Pentagonu činitelé revolučních gard pracují na íránských ambasádách a v muslimských charitativních organizacích. V případě potřeby prý mají pomáhat místním ozbrojeným skupinám bojujícím proti americkým zájmům.

Pentagon už předal dokument s tímto obviněním americkému Kongresu. Deník Guardian ale upozorňuje, že i někteří američtí představitelé íránskou vojenskou přítomnost v Jižní Americe popírají.

Venezuelský prezident Hugo Chavez zprávu odmítl jako „ostudnou záminku", kterou si prý Američané hledají pro svržení jeho vlády. Venezuela má s Íránem úzké politické a hospodářské vztahy. Neví se ale o tom, že by měly smlouvu o vojenské spolupráci.

Igor Maňour, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme