Důvěra manažerů v českou ekonomiku stoupá

Názory předních českých manažerů na další vývoj tuzemské ekonomiky se různí. Zhruba 39 procent jich počítá se zlepšením současného stavu, 19 procent odhaduje zhoršení ekonomického vývoje a necelá polovina oslovených šéfů velkých českých společností předpokládá, že se vyhlídky našeho hospodářství v příštích šesti měsících nezmění. Vyplývá z aktuálního Indexu podnikatelských očekávání, který společnost Deloitte provedla v šesti zemích střední a východní Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bývalý bankovní viceguvernér Luděk Niedermayer

bývalý bankovní viceguvernér Luděk Niedermayer | Foto: Jakub Ptačinský

Průzkum společnosti Delloite, který oslovil nejvyšší vedení 200 evropských podniků, hodnotil pohled manažerů na celkem deset oblastí podnikání. Důležité jsou především ty, které indikují budoucí hospodářský růst, tedy například kapitálové výdaje firem na investice do počítačových systému, nových budov nebo do vybavení továren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Nadi Bělovské o aktuálním Indexu podnikatelských očekávání, který společnost Deloitte provedla v šesti zemích střední a východní Evropy.

A právě v této oblasti jsou čeští manažeři čím dál víc optimističtí, což je dobrá zpráva. Více než 35 procent z nich očekává, že jejich společnost bude v příštích dvanácti měsících investovat další peníze do rozvoje firmy a počet těch, kteří počítali naopak se snížením těchto investic, se naopak výrazně snížil.

Čím dál víc vrcholných manažeřů si chválí také dostupnost bankovních úvěrů. Přitom právě na nedostupnosti financí si společnosti ještě v minulém roce často stěžovaly. V prvním čtvrtletí letošního roku už ale podle aktuálního průzkumu označilo 81 dotázaných manažerů úvěry za poměrně nebo dokonce jednoduše dostupné.

Všechny tyto ukazatele přispívají k tomu, že stále více představitelů českých firem počítá s obnovou růstu tuzemské ekonomiky, dodává ředitel consultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer:

„Když jsme začali index v polovině loňského roku zveřejňovat, tak naše očekávání byla viditelně pesimističtější než v ostatních zemích. Ale již ve čtvrtém čtvrtletí jsme je začali dohánět. Dynamika zlepšení očekávání byla tedy nesmírně rychlá. Nyní se v některých kategoriích pohybujeme v průměru, někde mírně nad průměrem.“

Přispívají k tomu zřejmě i optimistické prognózy různých světových institucí, například poslední zprávy Mezinárodního měnového fondu, který letos počítá s více než čtyřprocentním růstem globální ekonomiky.

Pesimističtí Chorvati

Pozitivní prognózy ale očividně nepůsobí na všechny evropské manažery, protože například Chorvatsko sice vykazuje ze všech šesti hodnocených zemí nejvyšší průměrný plat, tamní manažeři ale současně nevidí budoucnost chorvatské ekonomiky právě růžově. Pouze šest procent chorvatských top manažerů očekává, že se situace tamní ekonomiky zlepší, naopak více než tři čtvrtiny z nich čekají zhoršení současné situace.

Podle Luďka Niedermayera to souvisí s několika faktory:

„Zaprvé ta příslušnost do klubu balkánských států není v těchto dnech poukázka k optimistmu, je to relativně malá ekonomika vysoce závislá na servisním sektoru a makroekonomicky není úplně stabilní. Půjde tedy o kombinaci těchto faktorů.“

Nezaměstnanost neklesne

Ani čeští manažeři ale nevidí budoucí vývoj hospodářství jen optimisticky. Z průzkumu vyplývá, že řada firem pociťuje zhoršení platební morálky dlužníku a téměř 42 procent šéfů českých firem se domnívá, že se splácení pohledávek v příštích měsících ještě prodlouží. A podobně pesimisticky vidí také vývoj na trhu práce. Zejména průmyslové podniky, jak dodává Luděk Niedermayer, počítají spíš s dalším propouštěním než najímáním zaměstnanců:

„Není vůbec vyloučeno, že budou dobíhat restrukturalizační programy, které spíše míří na redukci zaměstnanců.“

Kdy se situace na trhu práce obrátí není zatím jasné, ale první zlepšení by se mohlo objevit nejdříve v druhé polovině letošního roku. „Já bych považoval za maximum možného, že to bude ve druhé polovině roku vypadat lépe. Ale se statistikami může zacvičit zaměstnanost ve veřejném sektoru, který je třeba redukovat,“ uvádí Niedermayer.

Průzkum společnosti Deloitte poukázal ještě na jednu oblast. Upozornil totiž na to, že se čeští vedoucí pracovníci do značné míry obávají dalšího zpřísnění různých regulatorních opatření v podnikání.

„Je určitá obava z toho, že vliv státu zkomplikuje zvýšenou regulací zkomplikuje podnikatelům život,“ říká Niedermayer.

Investice netáhnou

Přesvědčení manažerů se dá považovat za poměrně důležitý indikátor budoucího ekonomického růstu, protože názory šéfu firem se promítají do strategie vedení podniků a tím se přenáší i do celé ekonomiky. Tempo budoucího ekonomického růstu bude ale do velké míry ovlivňovat samozřejmě především rychlost oživění růstu západoevropských ekonomik, do kterých vyvážíme velkou část českého zboží, a také pohyb kurzu koruny a vývoj investic v Česku.

„Určitě naše ekonomika dlouhou dobu žila z toho, že se hodně investovalo. Nyní je poptávka po produkčních aktivech, tedy například postavení továrny, je utlumena tím, že stávající továrny neběží zdaleka naplno. Pokud budeme reformovat veřejné finance, a jinou možnost nemáme, nebude ani stát poptávat tolik investic. Ekonomický růst tak nebude tlačit poptávka po investicích,“ uzavírá ředitel consultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

Naďa Bělovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme