Kroky rozsvítí parket

28. duben 2010

Malé energetické generátory využívají náhodné vibrace prostředí. Jsou menší než tužková baterie a mohou napájet náramkové hodinky, kardiostimulátor, ale také třeba čerpat energii z vibrací chodníků, a tím rozsvítit veřejné osvětlení, nebo rozzářit taneční parket.

Svět kolem nás je plný nevyužité energie. Někdy nám uniká i z procesů, do kterých jsme už jednou vyrobenou energii sami vložili. Takovou energii se vědci snaží zachytit a znovu využít či uložit.

V magazínu jsme se už věnovali možnosti recyklace tepelné energie a využití energie pohybu lidského těla. Existují ale i další možnosti. Vědci z Michiganské Univerzity vyvinuli malé energetické generátory, které dovedou zachytávat a energeticky využívat jemné a náhodné vibrace, kmity prostředí, ve kterém se právě nacházejí. Tento generátor je menší než tužková baterie a může napájet např. náramkové hodinky, kardiostimulátor nebo bezdrátový senzor. Oněmi kmity, které se stanou zdroji energie, mohou být např. vibrace při pohybu aut a vlaků na mostě, hluk strojů v továrně nebo už zmíněné pohyby údů lidského těla.

Narozdíl od jiných podobných drobných sběračů mechanické energie umí minigenerátor z Michiganské university zpracovat i neperiodické, tedy velmi nepravidelné vibrace. Takových je totiž v našem okolí většina. Výzkumníci sestrojili tři druhy přístrojů a čtvrtý připravují. Dva z nich pracují na principu elektromagnetické indukce - cívka je v nich během vibrací vystavena proměnlivému magnetickému poli. Třetí přístroj o objemu jediného kubického centimetru je založen na piezoelektrickém jevu. Zde vzniká elektrický náboj při malých deformacích vloženého tělesa, které je ze speciálního materiálu. Minigenerátory mohou sloužit např. ve zdravotnických aplikacích, kdy je přístroj napojen na tělo pacienta. Je možné je využít při konstrukci senzorů, které sledují stav mostů a budov. Tyto senzory pak mohou pracovat po neomezenou dobu bez vnějšího napájení.

Experimentální minigenerátory dokázaly poskytnout výkon o velikosti až 500 mikrowattů. Náramkové hodinky přitom potřebují příkon asi 10 mikrowattů a kardiostimulátory 10 až 50 mikrowattů. U nich je navíc výměna baterií dodatečnou a drahou komplikací.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/NNBOfUwRLgw&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/NNBOfUwRLgw&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Další zajímavou aplikaci vymysleli ve francouzském Toulouse. Piezoelektrický systém, který je zabudovaný do chodníků, si bere energii z pohybu chodců a předává ji do systému přilehlého osvětlení. Populární aplikací by byla například instalace těch samých energetických sběračů do tanečního parketu. Takto získaná energie by se mohla využívat pro zajímavé kontaktní barevné osvětlení podlahy diskotéky.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.