V Česku začal fungovat nový Leksellův gamanůž

V pražské nemocnici Na Homolce se dnes rozjel ostrý provoz nového Leksellova gamanože. Nový typ přístroje nahradil původní zařízení, které bylo jediné v republice a fungovalo od roku 1992. Tehdy se na koupi přístroje uspořádala celonárodní sbírka - konto Míša, dnes zaplatil nový typ gamanože stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce otevřela nový operační sál

Nemocnice Na Homolce otevřela nový operační sál | Foto: Pavlína Adamcová

„Nový gamanůž byl financován ze strategických státních dotací a stál zhruba 130 milionů plus DPH. To je naprosto běžná cena," uvedl ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Nový přístroj umí bez chirurgického zásahu odstranit nádory v mozku a v krku.

„Tato verze je proti předchozí plně robotizovaná a z pohledu pacienta léčba probíhá rychleji, spolehlivěji, bezpečněji a pohodlněji. Kromě toho jeho konstrukce umožňuje i rozšířit některé indikace, které byly se starým modelem třeba někdy možné, ale s velkými obtíženi. Týká se to zejména pacientů s mozkovými metastázemi, když je ložisek více,“ popsal výhody modernější verze primář oddělení Stereotaktické a radioační neurochirurgie Roman Liščák.

Za 17 let provozu provedli lékaři na gamanoži deset a půl tisíce operací a ředitel nemocnice Vladimír Dbalý připomněl, že právě u nás je celosvětově nejvýkonnější tým gamanože. Ročně pomůže víc než osmi stovkám lidí.

"Od začátku roku bylo odléčeno 320 pacientů. Já předpokládám, že tento rok bude odléčeno asi 900 až 1000 pacientů, což je kapacitně na hraně možností nejen gamanože, ale i nemocnice. Předpokládám, že se potom počet ustálí kolem 800 až 900 pacientů ročně,“ vysvětlil Dbalý.

Gamanožů je ve světě 270.

Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme