Mravenci „updatují“ své houbové zahrádky

Farmáři neustále obměňují kultivary plodin, které pěstují. Asi by nás proto nemělo překvapit, že stejnou věc dělají i jejich mravenčí kolegové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mravenci s kusy listů

Mravenci s kusy listů | Foto: public domain, Adrian Pingstone

Před 50 miliony let amazonské druhy mravenců objevily zemědělství. Do svých podzemních hnízd začaly nosit kousky listů a pěstovat na nich zvláštní druhy hub, které jim sloužily – a stále slouží - jako stabilní zdroj potravy pro celou kolonii. V současnosti žije v Novém světě asi 200 druhů takových mravenčích zemědělců. Jejich praktiky mají hodně společného s lidskými zemědělci – mravenci své zahrádky čistí, plejí a dokonce ošetřují bakteriálními antibiotiky. Nová studie navíc ukazuje, že stejně jako lidé, i mravenci v průběhu času mění „zastaralé“ zemědělské plodiny za jejich modernější nástupce.

„Update“ houbových zahrádek dokázali japonští biologové, kteří sledovali evoluční historii hub z mravenčích kolonií. Podle akumulace mutací v genomu zjistili, že houby se vyvíjely ve zcela jiných obdobích než mravenci. Například jedna skupina mravenců se od společných předků oddělila před 12 miliony let, ale houba, kterou tito mravenci pěstují, vznikla teprve před 2 až 3 miliony let. Je proto pravděpodobné, že v této době mravenci z nějakého důvodu začali pěstovat nový druh houby, který zcela nahradil původní kultivar.

Zdroj: Science Now

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme