Kaktusová čistička vody

K vyčištění vody od bakterií nemusíte mít drahou technologii, vzkazují výzkumníci. Poslouží vám i plátky kaktusovitých rostlin opuncií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuntia ficus-indica

Opuntia ficus-indica | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, J.M. Garg

Metody čištění pitné vody, které se zavádějí do rozvojových zemí, mohou v dlouhodobém horizontu selhat, pokud lidé nevědí, jak je používat a udržovat. Tým výzkumníků z Jihofloridské univerzity proto navrhuje technologii, která vychází z něčeho, co lidé dobře znají a mívají po ruce. Vědci se inspirovali u Mexičanů, kteří v 19. století využívali k čištění vody dužnatou tkáň ze stonků opuncií (Opuntia ficus-indica). Opuncie pocházejí z amerického kontinentu, ale po objevení Ameriky byly zavlečeny prakticky do celého světa.

Vědci z opuncií extrahovali slizovitou tkáň, která rostlinám slouží jako zásobárna vody. Smíchali ji s vodou a přidali půdní bakterie Bacillus cereus. Zjistili, že sliz působí jako srážedlo, díky kterému se bakterie shluknou dohromady a v miniaturních chuchvalcích klesají ke dnu. Jednoduchou metodou vědci z vody odstranili 98 % bakterií a svůj experiment se chystají zopakovat v přírodní vodě. A jak by kaktusovou čističku vody používali obyvatelé tzv. Třetího světa? Vědci tvrdí, že by jim stačilo ve vodě povařit plátek uříznutý ze stonku opuncie. Varem se uvolní srážedlo, které by lidé přidali do vody určené k přečištění. Pak už by museli jen chvíli počkat a odlít přečištěnou vodu od sedliny ze dna.

Zdroj: New Scientist, Environmental Science and Technology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme