Spotřeba pohonných hmot bude klesat, rozšíří se ale počet druhů

Český trh s pohonnými hmotami čekají velké změny. Odhaduje to státní podnik ČEPRO, který podniká v přepravě, skladování a prodeji ropných produktů. Zároveň skladuje zásoby státních hmotných rezerv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Změny na trhu ČEPRO přičítá na vrub recesi, která snižuje spotřebu benzínů a nafty. Tomu nahrává i nový trend automobilových výrobců, kteří více prodávají vozy s nízkou spotřebou. Navíc nastupují elektromobily a hybridy.

Kromě snižování spotřeby se ale podle generálního ředitele ČEPRA Jiřího Borovce objeví i nové druhy paliva: „Dochází k nástupu nových paliv. Velkým šlágrem poslední doby přicházejícím z Evropské unie je přimíchávání biopaliv do minerálních paliv. Ve finále to znamená, že na trhu bude větší počet produktů.“

Pro ČEPRO to ale znamená vyšší náklady. „Když to řeknu velmi laicky, když dneska máme relativně malý počet velkých nádrží, tak budeme potřebovat relativně větší počet menších nádrží. Všechno mezi sebou protrubkovat, dát mezi to řídící systém a tak dál, takže to pro nás může znamenat masivní investiční program,“ dodává Borovec.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme