Cesta k vyšetření smolenské katastrofy je dlouhá, vzkázal Tusk Polákům

Buďme trpěliví, na pravdu o příčinách letecké katastrofy se čeká dlouho. To dnes polské veřejnosti vzkázal polský premiér Donald Tusk, který na tiskové konferenci představoval dosavadní postup polských úřadů při vyšetřování tragédie u Smolenska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Donald Tusk chtěl dnes hlavně uklidnit polskou veřejnost a vysvětlit, proč se tak dlouho táhne vyšetřování katastrofy a proč stále není známa její příčina.

Několikrát zopakoval, že vyšetřování jakékoliv letecké nehody je velmi komplikované a na pravdu se čeká dlouho. Prosí proto o trpělivost a nepodléhání emocím.

Premiér také potvrdil, že spolupráce s ruskými vyšetřovateli je bezproblémová. Jak řekl, Poláci mají přístup k veškerým informacím, o které žádají.

Tupolev zřejmě havaroval o 15 minut dříve

Z dosavadních poznatků podle Tuska lze říct, že na palubě letadla nedošlo k výbuchu a stroj neměl žádné technické problémy. Všechny ostatní verze příčin katastrofy jsou nadále otevřené, dodal premiér.

Naznačil také, že letoun mohl dopadnout na zem o 15 minut dříve, než se doposud myslelo. Některé přístroje v letadla přestaly fungovat už v 8:41 SELČ.

Letounem Tu-154 do západoruského Smolenska cestovaly 10. dubna desítky osobností polského veřejného života v čele s prezidentem Lechem Kaczynským. Po pádu stroje nedaleko letiště zahynulo všech 95 lidí na palubě.

Polská delegace mířila na vzpomínkové akce k 70. výročí katyňského masakru, při němž sovětská tajná policie NKVD zavraždila tisíce polských důstojníků.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme