Kvůli EXPO 2010 platí v Šanghaji přísná bezpečnostní opatření

EXPO 2010 je za dveřmi a ze Šanghaje se stává pevnost. Čínská policie totiž zpřísňuje bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český pavilon

Český pavilon | Foto: Robert Mikoláš

EXPO začíná už 1.května. V noci z pátku na sobotu ho slavnostně odstartuje několik světových vrcholných politiků v čele s čínským prezidentem Chu Ťin-taem. Mez pozvanými je např. i francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo jihokorejská hlava státu I Mjong-bak.

Policisté v centru Šanghaje hlídkují doslova na každém rohu. Na všech stanicích metra jsou také umístěna rentgenová zařízení, kterými musí projít všechna zavazadla cestujících.

Úřady v této souvislosti upozorňují obyvatele Šanghaje i návštěvníky Světové výstavy, aby s sebou stále nosili průkaz totožnosti, zejména ve večerních hodinách a usnadnili tak případnou kontrolu.

Nesouhlas veřejnosti ale vyvolalo uzavírání klubů a nočních podniků, podle oficiálního zdůvodnění tato zařízení nemají potřebnou licenci. Podobná opatření přitom byla přijata i v době LOH před dvěma lety.

EXPO 2010 potrvá celkem šest měsíců a organizátoři předpokládají, že ho navštíví 70 až 100 milionů lidí.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme