Půjčka Řecku se možná vyšplhá až na trojnásobek

Objem finanční pomoci Řecku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu by mohl být až trojnásobný oproti doposud předpokládanému zhruba bilionu korun. Tvrdí to někteří němečtí politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Strauss-Kahn

Dominik Strauss-Kahn | Foto: Audiovisual service EU

O velikosti půjčky pro těžce zadlužený jihoevropský stát ale zatím není podle německé kancléřky Angely Merkelové rozhodnuto. Záchranný balíček pro Atény bude zřejmě rozložen do tří let a dojednán musí být co nejrychleji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaplatí Německo řecké dluhy? Odpověď hledal spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka

Takový je závěr berlínské schůzky Merkelové se šéfem Mezinárodního měnového fondu Dominikem Strauss Kahnem. „Je to složité, protože co musí udělat řecká vláda i samotní Řekové, není snadné. Oni se musí podívat do minulosti na to, jak nahromadili tak velký dluh a napříště se takovému chování vyhnout,“ uvedl Kahn.

„To ale bude bolestivé. V sázce dnes není jenom ekonomická situace Řecka, ale něco víc - protože Řecko je součástí eurozóny a protože v ní existuje solidarita, tak je v sázce důvěra. Proto se musíme ptát naléhavě a důrazně,“ řekl šéf MMF.

I původní výše příspěvku byla přitom v Německu politicky obtížně stravitelným soustem. Jednou z příčin neochoty Němců platit řecké dluhy jsou blížící se volby. Po nich bude podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Německu Jaroslava Šonky jasněji. Pomoc Řecku by totiž pro Němce mohla nakonec vyjít levněji.

„Velká část řeckých půjček totiž pochází od německých bank a Německo na tom bude mnohem hůře, když bude zachraňovat své vlastní banky, které utrpí pádem řeckého financování,“ připomněl Šonka.

Igor Maňour, Patricie Polanská, Jan Prokeš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme