Palestinci obvinili Egypt z používání plynu proti pašerákům

Čtyři Palestinci zahynuli a deset dalších utrpělo zranění při zavalení pašeráckého tunelu mezi Egyptem a pásem Gazy. Oznámili to místní zdravotníci. Palestinské úřady zároveň ze zabití pašeráků obvinily Egypt. Jeho vojáci prý tunel zničili výbuchem, a navíc do něj údajně pustili jedovatý plyn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel mezi pásmem Gazy a Egyptem

Tunel mezi pásmem Gazy a Egyptem | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Stovkami tunelů se do Gazy pašuje většina zboží i třeba hospodářská zvířata a benzín. Izrael a Egypt totiž drží pásmo v izolaci a pouští tam jen základní humanitární potřeby.

Podezření, že Egypťané napouštějí tunely plynem, se neobjevuje poprvé. Na šachty mnohokrát útočili i výbušninami. Při nehodách v podzemí už zahynuly desítky lidí, kteří pašerácké trasy obsluhují.

Egypt se snaží tunely uzavřít pod tlakem Spojených států a Izraele. Ten poukazuje, že se skrz ně do Gazy dostávají také zbraně. Egypťané také podél hranice s Gazou postupně zapouštějí až 20 metrů do země ocelovou stěnu, která má tunely přerušit.

Káhira trvá na tom, že odpovědnost za strádání obyvatel Gazy nese Izrael jako okupující stát. Hranici Egypťané většinou drží uzavřenou proto, aby se starost o Palestince nepřenesla na ně.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme