Klíšťová encefalitida je hrozba. Pomohla jí tuhá zima

Státní zdravotní ústav loni v Česku napočítal 816 případů nákazy klíšťovou encefalitidou. Šlo o druhý nejvyšší počet od roku 1971, kdy se výskyt nemoci začal monitorovat. Přesto, že je riziko nákazy touhle chorobou pořád vysoké, není očkování české populace dostatečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště pod elektronovým mikroskopem

Klíště pod elektronovým mikroskopem | Foto: medicineatyale.org

„Proti klíšťové encefalitidě je možné se nechat očkovat po celý rok, nikdy není pozdě. Dohromady se jedná o tři očkovací dávky a lidé do padesáti let se přeočkovávají po pěti sezonách,“ popisoval Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

„Senioři by pak měli chodit na přeočkování po třech letech. A právě oni by si také měli dávat větší pozor, protože u nich je průběh nemoci těžší a často můžou zůstat i následky. Očkovat malé děti je pak možné od zhruba prvního roku života,“ dodal Daniel.

Přehrát

00:00 / 00:00

kliste.mp3

Na letošní sezonu se předpokládá velký počet infikovaných klíšťat. Hlavním faktorem, který četnost klíšťat ovlivňuje, je průběh zimních měsíců.

Nejen klíště je nebepečné

„Uplynulá zima byla pro přezimování klíštěte obecného úspěšná, tento tvor tráví chladné období v povrchových vrstvách půdy a snese i nízké teploty. Navíc dostatek sněhu mu prospěl, protože to byla další izolační vrstva, která ho chránila.“

„Největší výskyt klíšťat očekáváme v jižních Čechách, stoupá výskyt i na Vysočině a už tradičně na Děčínsku a Ústecku.

Když chytneme klíště, většinou sledujeme příznaky a v případě pochybností vyhledáme lékaře. Nakazit se ale můžeme i jinak - a to z kravského nebo kozího mléka.

„Je to pravda. Pokud jsou pasená zvířata napadena nakaženým klíštětem, tak virus encefalitidy vylučují s mlékem. Jedná se zpravidla o menší chovy. Lidé by tak měli počítat s možným rizikem a tyto produkty by měli tepelně zpracovávat,“ uzavřel Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Václav Sochor, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme